Lapovo: Pruga i dalje u blokadi

Radnici GIK "Prvi maj" iz Lapova proveli su noć blokirajući pruge. Oni zahtevaju isplatu 11 plata, penzionog osiguranja i nastavak proizvodnje u fabrici.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

00:36

Default images

Najave generalnog direktora Velimira Radenovića da će pokrenuti stečajni postupak ne brinu zaposlene u protestu jer ni u tom slučaju, kažu, neće napuštati koloseke sve dok ne dobiju novac koji su, tvrde, pošteno zaradili.

Zaposleni u protestu tokom noći podelili su se u tri grupe. Jedni su napolju uz vatru, drugi su se smestili uz električnu grejalicu pod šatorom, dok su treći prigrlili furunu u čekaonici železničke stanice "Lapovo varoš".

Radnici građevinskog kombinata “Prvi maj” i pored niske temperature ne odustaju od zahteva da im poslodavac isplati 11 zaostalih zarada i uplati doprinose za penzijsko osiguranje.

"Pa ovo je jedino rešenje, ako država stavlja naše živote iznad štete koju trpi železnica."

"Mi samo tražimo da država primeni zakon, ništa više.".

"Od vlasnika tražimo samo plate koje nam duguje, ništa više."

"Nadamo se da ćemo da dobijemo parče hleba koje smo zaradili, da hranimo porodice.“

Radnici tvrde da su pregovorima pokušali da od poslodavca dobiju makar dve minimalne plate umesto svih 11, ali ističu da on ni na to nije pristao.

Primorani su, kažu, da blokiraju železnicu i na taj način proizvedu veću materijalnu štetu nego što iznose njihova potraživanja.

"Mi nismo došli ovde sa željom da blokiramo stanicu, kako su oni prezentovali, nego smo došli jer nemamo nijedan način da kažemo državi i Vladi da nam pokaže neke rešenje, da bismo uopšte mogli da preživimo ovu godinu", rekao je sekretar sindikata GIK “Prvi maj” Nebojša Stanković.

Promrzle i izgladnele radnike posetio je i predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković koji je doneo sendviče i mineralnu vodu.

"Ovo je neshvatljivo, da su ljudi taoci jednog sistema... Ovde je jedno moralno pitanje - da li država može da 'pritisne' one koji su vlasnici kapitala da isplate ovim jadnim ljudima te plate i da se više ne proizvodi na Železnici ovakva šteta", rekao je Zlatković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: