Dinkić: Akcije NIS-a 6. januara

Građanima 6.januara besplatne akcije NIS-a. U naredne dve godine podela akcija Telekoma, EPS-a i aerodroma “Nikola Tesla”.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

11:27

Default images

Prve besplatne akcije javnih preduzeća građani Srbije će dobiti počev od 6. januara naredne godine, odnosno četiri meseca posle isteka zakonskog roka. Građani će dobiti pet akcija Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti 2 500 dinara i 1 700 dinara iz Privatizacionog registra, gde se slivao novac od prodaje društvenih preduzeća.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će zakon biti izmenjen do kraja godine kako bi građanima bile podeljene i akcije preduzeća koja još nisu privatizovana.

Država će građanima prve pare od akcija društvenih preduzeća podeliti na Badnji dan, 6. januara. Četiri miliona i 800 hiljada građana Srbije dopuniće svoj praznični budžet sa 1 700 dinara u gotovini, a u pošti će dobiti i papir koji predstavlja pet akcija NIS-a nominalne vrednosti 2 500 dinara.

Ministar Dinkić ne želi da preuzima odgovornost za nisku nominalnu cenu, koja je, kako kaže, politička, a ne tržišna.

“Procena koju sam izneo krajem 2007. i početkom 2008. da će ceo ovaj paket vredeti 1 000 evra – ja iza te procene sam stajao u tim vremenskim uslovima”, poručuje on.

“U međuvremenu su se dogodile dve stvari svetska ekonomska kriza i s druge strane, ne mogu da odgovaram za to što se neko politički dogovorio da se ispod cene NIS proda. Za taj deo ne odgovaram”, kaže ministar.

Akcije najbrže možete da unovčite odmah posle 6. januara, i to putem kupoprodajnog ugovora gde snosite troškove overe u sudu, te ćete tako najmanje zaraditi.

Drugi način je da prodate akcije NIS-u kada izađe na berzu za 2 500 dinara.

Treći način je ono što savetuju Vlada i ministar Dinkić, a to je da sa prodajom sačekate neko vreme jer veruju da će cena akcija na berzi rasti.

A kada će akcije uopšte doći do berze zavisi od NIS-a, koji prvo mora da se transformiše u otvoreno akcionarsko društvo.

"Mi njima sada dostavljamo knjigu akcionara i više nema nijedne formalne prepreke da se oni otvore kao akcionarsko društvo”, smatra Dinkić.

Prema saznanjima B92, Upravni odbor te kompanije je doneo odluku da se transformiše tek u junu iduće godine.

Tek tada će građani moći da prodaju svoje akcije preko Poštanske štedionice, koju je Vlada ovlastila da bude besplatni broker, objašnjava zamenik generalnog direktora “Pošte” Miščević Miloš.

“Identifikacija se vrši vrlo jednosatvno putem lične karte. Mi ćemo biti povezani sa sistemom, tako da ne očekujemo neke gužve niti dugotrajna zadržavanja na šalterima. Moram da vam kažem da će pošta redovno raditi 6. januara i vodite računa - građani moraju da znaju da je 7. neradni dan”, kaže on.

Pošto su ranije najavljene prodaje javnih preduzeća sve neizvesnije Vlada do kraja godine planira izmenu zakona koja će omogućiti da građani dobijaju akcije pre privatizacija.

Tako bi, prema sadašnjem planu, u 2010. godini bile podeljne deonice Telekoma Srbija i Aerodroma Beograd, a 2011. akcije EPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: