Rumunija: Džoana novi predsednik?

Lider Socijaldemokratske partije Mirčea Džoana osvojio je 51,6 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora i tako pobedio predsednika Trajana Baseskua.

Izvor: B92

Nedelja, 06.12.2009.

19:56

Default images

Basesku je osvojio 48,4 odsto glasova, objavila je večeras agencija za ispitivanje javnog mnjenja Insomar. Agencija je objavila te nezvanične rezultate nakon ankete sprovedene na biralištima koja su zatvorena u 20 sati.

Iz sedišta svoje Socijaldemokratske partije, Džoana je izjavio da "posle 20 godina zemlja zatvara istoriju komunizma i tranzicije" i da Rumunija kreće novim putem, sa novim načinom vođenja politike.

Međutim, rezultati agencija za ispitivanje javnog mnjenja su do sada bili vrlo precizni, a večeras su tri agencije navele Džoanu kao pobednika.

Trajan Basesku je u sedištu svoje Demokratske liberalne partije proglasio pobedu, rekavši da će, pošto se okonča prebrojavanje glasova, pobednik biti on.

Basesku je ponovo oštro kritikovao vlasnike velikih medijskih kuća jer su, prema njegovim rečima, preko svojih televizija manipulisali javnim mnjenjem objavljivanjem netačnih rezultata izbora.

Analitičari, međutim, ocenjuju da je Džoana pobednik i budući predsednik Rumunije.

Džoana već ima pripremljenu parlamentarnu većinu i budućeg premijera Klausa Johanisa, koji će uskoro formirati vladu.

Kandidaturu Džoane podržavale su njegova Socijaldemokratska partija, Nacionalna liberalna partija, Demokratski savez Mađara i grupa poslanika nacionalnih manjina, koji i čine parlamentarnu većinu.

Džoana je u predizbornoj kampanji obećao novi način vođenja politike, poštovanje političkih razlika i formiranje nove vlade do kraja decembra. Najavio je i da će nova vlada početi odmah da primenjuje antikrizne mere.

Mirčea Džoana je rođen 1958. godine u Bukureštu, studirao je na Mašinskom i Pravnom fakultetu u Bukureštu, a 1992. godine apsolvirao je na Visokoj školi za nacionalnu administraciju (ENA) u Parizu.

Radio je kao inženjer, a posle 1990. angažovan je u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je od 1993. do 1996. bio portparol, od 1996. Do 2000. ambasador u Vašingtonu, a od 2000. do 2004. ministar spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: