Ban optimista uoči Kopenhagena

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun očekuje da će na samitu o klimatskim promenama, u Kopenhagenu biti postignut dogovor koji će potpisati sve članice UN.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.12.2009.

14:39

Default images

"Veliki sam optimista kada je u pitanju Kopenhagen", izjavio je Ban u intervjuu koji je danas objavio danski list "Berlingske tidende". "Postićićemo dogovor i verujem da će ga potpisati sve članice UN, što bi bio istorijski momenat", rekao je prvi čovek svetske organizacije.

Rojters podseća da se od skupa, koji će okupiti delegate iz 190 zemalja, očekuje da formuliše dokument koji će naslediti sada važeći Protokol iz Kjota o klimatskim promenama, budući da ovom važnost ističe 2012. godine.

"Svi šefovi država ili vlada imaju isti cilj - da spečimo globalno zagrevanje", rekao je Ban. On je, međutim, napomenuo da na konferenciji treba da bude odlučeno kako da taj cilj bude postignut.

Među učesnicima skupa iz 190 zemlja biće i stotinak šefova država ili vlada, a među njima i lideri dve zemlje najveća zagađivača - Kine i SAD - Hu Đintao i Barak Obama.

"Uz toliko okupljenih šefova država ili vlada, svakako ćemo postići dogovor, prvo politički, a odmah potom i pravno obavezujući dokument", rekao je Ban, dodavši: "Ubeđen sam u to".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: