Grčka: Godišnjica ubistva dečaka

Najmanje pet osoba je povređeno u centru Atine u sukobima policije i demonstranata na godišnjicu nesreće u kojoj je policija ubila jednog tinejdžera.

Izvor: B92

Nedelja, 06.12.2009.

15:47

Default images

Sukobi u glavnom gradu Grčke su su izbili kada se jedna grupa mladih izdvojila i počela da razbija prozore na bankama i prodavnicama, pali kontejnere i zasipa kamenicama i petardama policiju, koja je uzvratila suzavcem.

"Upotrebili smo suzavce na više mesta, gde su mladi uništavali prodavnice i palili kontejnere", izjavio je policijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.

Vlasti su saopštile da je 48 osoba privedeno zbog narušavanja javnog reda i mira, dodajući da je najmanje pet demonstranata povređeno, javili su grčki mediji.

Grupa maskiranih demonstranata provalila je i u Univerzitet u Atini, skinula grčku zastavu i istakla crno-crveni anarhistički barjak.

Policija je prvo uspela da odvrati grupu od oko 1 000 demonstranata da uđe u zgradu univerziteta, ali je to kasnije pošlo za rukom manjoj grupi, koja je provalila kapiju.

Kako je javila grčka novinska agencija ANA, rektor univerziteta je lakše povređen. U Solunu su mladi bacali molotovljeve koktele na policiju, zapalili nekoliko automobila i polupali 10 izloga prodavnica, među kojima i na "Starbaksu".

U Atini i drugim grčkim gradovima okupilo se više hiljada ljudi na prvu godišnjicu ubistva dečaka, koje je izazvalo višednevne masovne nerede, neviđene poslednjih decenija u toj zemlji.

U grčkoj prestonici okupilo se oko 3 000 osoba, većinom studenata, anarhista i levičara, a za sutra se očekuje još protesta.

U Eksarhiji, delu Atine gde je pre tačno godinu dana policajac ubio 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, uveče će biti održana komemoracija.

Demonstranti u centru Atine razvili su transparent sa natpisom: "Sećajte se, sećajte 6. decembra", dok su neki od njih uzvikivali: "Policajci, svinje, ubice".

Nova grčka socijalistička vlada rasporedila je na ulicama Atine više od 6.000 policajaca da bi sprečila eventalne nemire, koje su prošle godine pogodile prestonicu i druge gradove, pričinivši štetu od više miliona evra.

Dan pred godišnjicu ubistva tinejdžera, policija je uhapsila 75 mladih, među kojima petoro Italijana i jednog Španca, a privedene su još 162 osobe.

Uhapšeni su gađali policiju kamenicama i uništavali automobile u centru Atine.

Policija navodi da je, uoči godišnjice ubistva mladića, u Grčku doputovala grupa od oko 150 anarhista iz Italije, Francuske i drugih evropskih zemalja.

Majka ubijenog dečaka pozvala je na mirno obeležavanje godišnjice, a policiju je zamolila da se drži na odstojanju tokom pomena, navela je britanska medijska kuća BBC.

Vlada premijera Jorgosa Papandreua je upozorila da neće biti tolerisan bilo kakav pokušaj nasilja.

Uprkos tome, u Atini su se pojavili plakati na kojima piše: "Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti."

Premijer Papandreu je rekao da je ovaj vikend od ključnog značaja za naciju, kao i za njegovu socijalističku vladu.

Godišnjica obeležena i u Beogradu

Ispred Grèkog kulturnog centra (B92)
Grupa aktivistkinja i aktivista pokreta Antifa u akciji je danas obeležila godišnjicu smrti 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, simboličnim paljenjem 15 sveća i polaganjem 15 ruža ispred Grčkog kulturnog centra u Ulici kneza Miloša.

Tim činom je Antifa u akciji želeo da iskaže "solidarnost sa grčkim građanima koji ne zaboravljaju žrtve brutalnog državnog nasilja."

Inače, danas je u okolini Ambasade Grčke u Francuskoj ulici bilo izraženije prisustvo pripadnika MUP-a, nego što je uobičajeno.

Podsetimo, Antifa u akciji je tokom oktobra i novembra izvela niz akcija, koje se kulminirale antifašističkim maršem 9. novembra pod nazivom "Solidarno protiv fašizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: