Dodik: NATO sebi zatvorio vrata

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je NATO sam sebi zatvorio vrata u BiH, politički uslovljavajući reforme u ovoj zemlji.

Izvor: Beta

Subota, 05.12.2009.

17:21

Default images

"NATO je sam sebi zatvorio vrata u BiH, činjenicom da politički uslovljava reforme. Što se tiče zahteva da bude jedna vlada u BiH, to se sigurno neće desiti", kazao je Dodik tokom posete Milićima. Prema njegovim rečima, uspostavljanje Vlade BiH značilo bi "zatvaranje i ukidanje RS, bez obzira na njihovu slatkorečivost da to nije tako".

"Ako BiH dobije formalnu izvršnu vlast, kako oni priželjkuju, sa jakim prvim čovekom koji može preuzimati obaveze u NATO-u i Evropskoj uniji, onda mi ovde nemamo šta da čekamo i da radimo", naveo je Dodik.

On smatra da je takav uslov postavljen bez potrebe, dodajući da su čelnici NATO-a "podlegli pritiscima i lobiranjima sa strane".

"Činjenice govore da su zatvorena vrata za mogućnost BiH da ide u NATO i ta vrata su zatvorile NATO strukture, a ne BiH", rekao je Dodik, podsećajući da nijednoj zemlji u poslednjih 20 godina nisu postavljani politički uslovi da uđe u ovaj vojni savez.

Prema njegovim rečima, ti zahtevi su na štetu RS, što je u ovom entitetu dodatno poljuljalo "ionako malo poverenje u NATO".

Navodeći da su političari u RS smatrali da BiH treba da pristupi NATO integracijama, Dodik je ocenio da je taj put sada "definitivno zatvoren što se tiče RS".

Ministri inostranih poslova NATO-a juče su u Briselu ocenili da je još rano da se Bosni i Hercegovini odobri Akcioni plan za članstvo (MAP), jer ta zemlja treba da postigne "neophodan napredak u sprovođenju reformi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: