Tadić najavio reformu stranke

Lider DS-a Boris Tadić najavio je reformu DS-a i pozvao Glavni odbor da do naredne skupštine stranke razmišlja o tome da "DS mora da se dodatno centralizuje".

Izvor: Beta

Subota, 05.12.2009.

15:31

Default images

"Samo centralizovan DS može da sprovede decentralizaciju", rekao je Tadić na otvorenom delu sednice Glavnog odbora DS-a u Sava centru i naveo da stranku čekaju velika i teška dela. Obećavam vam znoj i suze, kazao je on i naveo da će se DS suprotstaviti svakom pokušaju slabljenja integriteta države i njenih centralnih institucija.

Kako je rekao, DS se zalaže za legitimizaciju nacionalnih interesa i odbranu integriteta na celoj teritoriji Srbije, kao i da će spovoditi regionalizaciju i decentralizaciju.

Predsednik DS-a i predsednik Srbije kazao je da želi da bude optimista da će prelazni sporazum Srbije i Evropske unije biti odmrznut do kraja ove godine i zatražio od državnih službenika da se uzdrže od kritikovanja Holandije ili bilo koje druge države.

Obraćajući se članovima Glavnog odbora DS-a, Tadić je naveo da evropske integracije ne znače i odricanje od legitimnih nacionalnih interesa i naveo da će raditi na konkretnim koracima kako bi se Srbija što pre u celini integrisala u Evropu i EU.

"DS mora da bude sposobna da bude državotvorna (stranka) i da preuzme na sebe pritiske koji naleću na Srbiju u talasima i da odgovori na njih", kazao je Tadić.

Govoreći o procesu donošenja Statuta Vojvodine Tadić je naveo da je bilo tendencija urušavanja političkog poretka Srbije, ali da je učinjeno sve da Statut bude primeren državnim interesima, obezbeđenju integriteta zemlje i funkcionisanju institucija.

"Prenošenje nadležnosti je isključivo u funkciji funkcionalnosti, ne dovodeći u pitanje stabilnost i jedinstvo države", rekao je Tadić.

Kako je naveo, politika DS-a, u kome je takođe bilo iluzija da treba brzo ići u decentralizaciju, biće isključivo očuvanje integriteta zemlje i projekcija ekonomskog razvoja.

"Od DS-a tražim da radi na takvoj politici za koju smo dobili potvrdu na izborima", rekao je on.

Tadić je naveo da je Srbija postigla veći ekonomski napredak od zemalja u regionu i dodao da možemo biti zadovoljni merama Vlade Srbije u vreme krize, ali i poručio da zemlja još nije izašla iz krize i da zato treba pažljivo kreirati bidžetsku politiku.

On je rekao da će Srbija u narednim godinama "uložiti pet milijardi u razvoj i da 2012. neće biti ista kao danas", da će biti dovršena mreža puteva, završen koridor 10 i sagrađeno nekoliko novih mostova.

"Niko ne može da tvrdi da je zaduživanje zbog izgradnje putne i energetske infrastrukture protivno interesima generacija koje dolaze", rekao je Tadić naglašavajući da je zaduživanje opravdano samo kada se ulaže u razvoj.

On je kazao da Vlada Srbije ne treba da preuzme na sebe privredu tako što bi preuzela preduzeća koja ne rade, jer bi to ugrozilo ekonomsku stabilnost zemlje.

"Takva poitika bi se svela na to da oni koji ne rade i koji u stvari nemaju radna mesta dobijaju novac od države, a to je novac svih građana i nadam se da Vlada to neće dozvoliti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je uspela da obezbedi konkretne stvari za bolji život građana jer je dobila viznu libaralizaciju i vlast mora konstantno da radi da ispunjava obećanja data građanima.

"Politika bez konkretnih rezultata nema svoj legitimitet, a bez legitimiteta nema stabilnosti, što je pretpostavka razvoja", rekao je on.

Politička stabilnost za investitore znači da predsednici države, parlamenta i Vlade govore jednim glasom i da postoji konsenzus o najvažnijim prioritetima, dodao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: