Tadić: Srbija je još u krizi

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da Srbija još nije izašla iz krize i zatražio maksimalnu odgovornost u vođenju ekonomske politike.

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

13:37

Default images

Tadić je, na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, podsetio da je Srbija, u poređenju sa ostalim evropskim državama, ipak uspela da spreči eskalaciju nezaposlenosti i da je jedna od retkih zemalja koje će u sledećoj godini zabeležiti privredni rast, ali da oporavak treba očekivati tek 2011. godine.

Predsednik Srbije je, uz ocenu da su mere vlade za prevazilaženje krize dale rezultate i da je Srbija jedna od retkih zemalja kojima MMF predviđa rast BDP-a u sledećoj godini, poručio da opuštanja nema.

"Još nismo izašli iz krize, niko nema pravo da kaže da je kriza okončana. Ali, upravo zbog toga pozivam na pozornost i pažljivo formiranje mera ekonomske politike. One su, iznad svega, sadržane u budžetskoj politici za narednu godinu, koja je stvorena u jednoj drugačijoj klimi i ambijent je mnogo bolji u donošenju novog budžeta", kazao je on.

Osnovni ciljevi ekonomske politike u sledećoj godini, kako je Tadić najavio, biće oporavak privrede, očuvanje makroekonomske stabilnosti, nastavak procesa evropskih integracija i reforma javnog sektora. Komentarišući brojne kritike na račun vlade zbog velikog zaduživanja, Tadić je rekao da te kritike ne stoje i da je Srbija u odnosu na Hrvatsku, Italiju, Mađarsku mnogo manje zadužena.

“Zemlje se razvijaju onoliko koliko se zadužuju, tako da ta teza da se ne treba zaduživati potpuno je neosnovana”, kazao je on.

"Niko ne može da tvrdi da je zaduživanje zbog izgradnje putne i energetske infrastrukture protivno interesima generacija koje dolaze", rekao je Tadić i objasnio da je zaduživanje opravdano ukoliko se investira u razvoj i za nove generacije.

Kako je najavio, u narednim godinama u Srbiji će u razvoj biti investirano više od pet miljardi evra.

Tadić je rekao da će politika Demokratske stranke biti očuvanje integriteta zemlje i projekcija ekonomskog razvoja.

On je ministrima i članovima Demokratske stranke poručio da evropeizacija ne znači odricanje od nacionalnih interesa i da je njihovo zastupanje potpuno legitimno.

"Lično ću preduzimati akcije protiv onih koji idu protiv postulata stranke. Dok sam ja predsednik DS-a i Srbije, ova politika će se sprovoditi", poručio je Tadić.

Kao predsednik Demokratske stranke, Tadić je najavio reformu DS-a i pozvao Glavni odbor da do naredne skupštine stranke razmišlja o tome da ta stranka mora dodatno da se centralizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: