Kavranova: Tribunal i posle 2013?

Plan da se Haški tribunal zatvori 2013. ostaje na snazi, međutim i posle toga će suditi ukoliko se ukaže potreba, izjavila je portparolka tužioca Olga Kavran.

Izvor: FoNet

Subota, 05.12.2009.

12:52

Default images

U Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u toku je desetak suđenja, a jedini postupak koji još nije zvanično počeo je protiv Zdravka Tolimira, bivšeg generala Vojske Republike Srpske. To suđenje bi trebalo uskoro da počne. Na slobodi su još dva haška optuženika: Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Zato Ujedinjene nacije ostaju pri pređašnjem planu, da Haški tribunal prestane sa radom 2013. godine. Međutim, kako je za Dojče vele navela portparolka glavnog tužioca Olga Kavran, pronađen je model da Tribunal i posle tog roka održava suđenja.

"Savet bezbednosti je već najavio nešto što se zove revidualni mehanizam koji će biti zadužen da sudi beguncima čak i ako oni budu uhapšeni pošto se Tribunal zatvori u ovoj formi", rekla je Kavranova.

Najbitnije je, istakla je ona, da će Ratko Mladić i Goran Hadžić - kad god da budu uhapšeni - biti dovedeni pred Međunarodni sud, gde će im se i suditi.

Sa druge strane, suđenje Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude završeno do 2013. godine, kao i sva ostala suđenja koja su u toku.

Ona objašnjava da Karadžić i dalje ima pravo da se brani sam, ali da će mu Sudsko veće nametnuti branioca ako nastavi da opstruira proces.

"Sudsko veće je odredilo branioca Karadžiću. Ako on opstruira suđenje kao u oktobru kada se nije pojavio na početku suđenja, nametnuti branilac će preuzeti njegovu odbranu. Dakle, Karadžić i dalje može da se brani sam, ali samo ako poštuje tok suđenja, a nastavak je zakazan za mart sledeće godine."

Olga Kavran dodaje da budžet Tribunala finansiraju Ujedinjene nacije i da su sredstva zagarantovana do predviđenog zatvaranja Tribunala.

Ostaje još, objasnila je portparolka glavnog tužioca Haškog tribunala, da se odluči kako će se Haški sud finansirati ako bude bilo potrebe da radi i posle 2013. u izmenjenoj formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: