Barozo upozorava Ukrajinu

Šef EU Žoze Manuel Barozo upozorio je Ukrajinu da evropski potrošaci ubuduće ne smeju da trpe posledice eventualnog ukrajinsko-ruskog spora oko gasa.

Izvor: Beta

Subota, 05.12.2009.

11:54

Default images

"Ne smemo trpeti posledice zbog problema koje smo imali početkom godine", rekao je Barozo na godišnjem samitu Ukrajina-EU u Kijevu, tokom kojeg su evropski zvaničnici uputili neuobičajeno oštre primedbe ukrajinskom rukovodstvu.

"Suviše često, čini se, obećanja i obaveze se samo delimično ispunjavaju, a iza reči često ne stoje i dela", rekao je Barozo nakon sastanka s predsednikom Viktorom Juščenkom.

Od prošle jeseni, odnosi Evropske unije i Ukrajine bili su obeleženi postizanjem dva cilja.

Unija je od Ukrajine tražila da sprovede reforme i uvede evropske standarde u oblasti energetike potpisivanjem Energetskog sporazuma, dok su istovremeno dve strane pregovarale o sporazumu o asocijaciji i pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Međutim, jedini sporazum koji je sinoć potpisan je sporazum o zajedničkoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

Početkom januara, Evropljani su usred zime bili suočeni sa nestašicom gasa zbog prekida isporuka gasa ruskog Gasproma.

Ruska kompanija se pravdala da je do prekida došlo jer Ukrajina, preko koje se gas isporučuje evropskim potrošačima, odbija da plati isporučeni gas i blokira njegovu isporuku zapadnim zemljama.

Jedna četvrtina gasa koji se potroši u zemljama EU dolazi iz Rusije, od čega 80 odsto prolazi kroz Ukrajinu.

Ukrajinski Naftogas potvrdio je u petak da je platio račun za novembar, što je potvrđeno i u ruskom Gaspromu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: