Cvetković: Koridor je prioritet

Premijer Mirko Cvetković kaže da će u ekonomskoj politici Vlade "prioritet svih prioriteta" biti izgradnja Koridora 10, od mađarske do bugarske granice.

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

10:34

Default images

"Mi moramo kao Vlada, kroz budžet za narednu godinu masivnijim nastupom, naročito u infrastrukturi, da kreiramo dodatna radna mesta, ali isto tako da obezbedimo rast bruto domaćeg proizvoda", izjavio je Cvetković, napominjući da se kroz razvoj infrastrukture na duži rok poboljšava ekonomski ambijent i aktraktivnost za investicije.

Cvetković je naveo da su za nastavak izgradnje severnog kraka Koridora 10, prema mađarskoj granici, sredstva već obezbeđena u budžetu za 2010. godinu, a istočna deonica te saobraćajnice, prema bugarskoj granici, gradiće se od kredita Svetske banke, Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava Helenik plana grčke vlade za Balkan.

Predsednik Vlade je naznačio da će međunarodni tender za izgradnju deonice od Leskovca do bugarske granice biti raspisan sredinom decembra. U narednoj godini, kako je najavio srpski premier, sredstvima iz budžeta biće potpuno završena obilaznica oko Beograda i započeta izgradnja magistrale prema južnom Jadranu.

"Konačno su izdvojena sredstva za tunel Straževica, odnosno, za okončanje obilaznice oko Beograda, spajanjem sa Bubanj Potokom", predočio je premijer Srbije.

Kada je reč o izgradnji železničke infrastrukture, premijer je kazao da se sa predstavnicima Ruske Federacije vode pregovori "o značajnom kreditiranju infrastrukture na železnici", napominjući da su u tim planovima prioritetni radovi na beogradskom železničkom čvoru.

"Ne kažem da će to biti završeno u toku naredne godine, ali kažem da smo vrlo blizu zatvaranju konstrukcije finansiranja", objasnio je Cvetković.

U planu je i izgradnja mosta na Dunavu, za koji je postignut dogovor sa kineskim investitorima, podsetio je Cvetković i dodao da se sa kineskom stranom razgovara o finansiranju izgradnje energetskih kapaciteta u Kostolcu, kao i za izmeštanje nekih naselja u kolubarskom basenu da bi se došlo do uglja i o još nekim projektima.

Srpska ekonomija u narednoj godini krenuće polako u oporavak, a očekivani rast proizvodnje doneće više prihoda i privredi i građanima, odnosno, rast standarda stanovnika Srbije. Vlada će i u 2010. godini nastaviti da sprovodi podsticajne mere za privredu, ali u manjem obimu u odnosu na ovu godinu, rekao je Cvetković, precizirajući da će to činiti, kao i do sada, odobravanjem subvencija za kamate na bankarske kredite.

Objašnjavajući plan vlade da podstakne domaću tražnju u sledećoj godini, Cvetković je najavio da će biti nastavljeni i programi subvencionisanih kredita za kupovinu trajnih potrošnih dobara, navodeći da je na tom spisku nabavka "punta", traktora, nameštaja i kupovina i izgradnja stanova po povoljnim kreditnim uslovima.

Vladi nije bio cilj da subvencioniše uvoz, odnosno, tražnju za robom u nekoj drugoj državi, a s druge strane, privredna struktura u Srbiji je nepovoljna i domaće firme ne proizvode dovoljno robe za tržište, rekao je Cvetković, objašnjavajući razloge zbog čega je spisak trajnih potrošnih dobara morao da bude ograničen.

Komentarišući najavljenu reformu penzionog sistema, Cvetković je rekao da potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić i Ministarstvo za rad već rade na izmeni Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, tako da on do februara naredne godine očekuje jasne stavove o tome kako će se sprovoditi ta reforma.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2011. godine, a neki članovi tih propisa primenjivaće se već u 2010. godini, a neki od 2011. godine, najavio je on.

Cvetković je kazao da nivo socijalnih davanja u narednoj godini neće biti smanjen u odnosu na tekuću godinu, čak će biti nešto povećan, zbog toga što se očekuje veći broj korisnika, usled negativnih efekata krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: