Izvinjenje zbog izjave o grobljima

Lider Hrišćansko-demokratske narodne partije Švajcarske Kristof Darbelej izvinio se zbog poziva na zabranu izgradnje novih muslimanskih i jevrejskih grobalja.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2009.

18:20

Default images

"Žao mi je, nisam tako mislio. Radilo se o principu da svi pripadamo istom švajcarskom društvu... ali to je teško objasniti za 15 sekundi", rekao je Darbelej.

Darbelej je izazvao žestoke kritike kada se u utorak na lokalnoj televiziji založio za uvođenje zabrane postojanja zasebnih jevrejskih i muslimanskih grobalja.

Konferencija evropskih rabina osudila je juče njegovu izjavu, ocenila da će zabrana izgradnje minareta u Švajcarskoj doprineti jačanju ksenofobije i upozorila da bi Jevreji mogli da budu sledeća meta verske netolerancije.

"Trenutno je takva situacija da ekstremna desnica u Evropi ne napada Jevreje pošto se zadovoljava napadima na muslimane", rekao je Rojtersu Filip Karmel, direktor Konferencije, zadužen za međunarodne odnose.

"Švajcarska je, međutim, klasičan primer: muslimani neće ostati jedina meta ekstremne desnice", kazao je Karmel.

Darbelej je, takođe, uprkos protivljenju sopstvene stranke, predložio zabranu nošenja burke, tradicionalne muslimanske ženske odeće koja pokriva celu glavu i telo.

U Švajcarskoj živi između 350.000 i 400.000 muslimana, koji čine oko pet odsto od ukupno 7,5 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: