Zurof: Nacisti još šetaju Balkanom

Direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof izjavio je da se traga za jednim nacistom iz doba NDH-a koji živi u Hrvatskoj.

Izvor: Politika

Četvrtak, 03.12.2009.

23:53

Default images

"Sada proveravamo da li je ta ličnost iz Hrvatske u vreme Tita bila osuđivana za svoja nedela počinjena u NDH. Ukoliko jeste, onda neće biti moguće izvoditi je ponovo na sud. Ukoliko nije, tražićemo od Zagreba da podigne optužnicu. To nije osoba koja je živela u Latinskoj Americi, a ne mogu vam čak reći ni da li je muškog ili ženskog pola", rekao je Zurof za "Politiku".

On smatra da rasprava o broju žrtava u Jasenovcu mora da se okonča i predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i istorijska građa.

"Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procene o stvarnim razmerama likvidacije u logoru Jasenovac. Ako želimo da utvrdimo istorijsku istinu o zločinima u Drugom svetskom ratu, onda, zaista, ne može da se toleriše nagađanje o žrtvama, razlika između 50.000 i 700.000 toliko je neverovatna da ne može da se uvrsti ni u jednu ozbiljnu istorijsku činjenicu", smatra Zurof.

On je kazao da aveti prošlosti neće mirovati dok god se manipuliše brojem žrtava.

"Kako vreme prolazi, sve teže je postići zaključak o nečem tako jezivom kao što je bio najveći koncentracioni logor na Balkanu. Politika se i ovde upliće u pravdu, pa i u istoriju. Zaključak bi morale da priznaju obe strane, i hrvatska i srpska. Tek tada počinje neophodan proces lečenja", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: