Sahranjen Milorad Pavić

Književnik i akademik Milorad Pavić sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

19:52

Default images

Opelo su služili vikarni episkop hvostanski Atanasije i episkop šabački Lavrentije. U ime Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), čiji je Pavić (1929-2009) bio redovni član od 1991. godine, oprostio se potpredsednik SANU Nikola Tasić, a član Krunskog saveta Dragomir Acović pročitao je oproštajno pismo akademika Svetlane Velmar-Janković.

Tasić je u svom obraćanju rekao da je "otišao veliki pisac i veliki čovek, o kome će tek biti pisane knjige i eseji, a mi ćemo biti ponosni što smo ga poznavali".

"Išcekivali smo nove knjige, a moraćemo da čitamo stare, njegove fotografije će bledeti, ali će on živeti kroz svoja dela", rekao je Tasić. "Milorad Pavić je pravi moderan srpski, ali i svetski mag književne invencije, okrenute stoleću kojim smo uveliko zakoračili i mi i svet", navedeno je u pismu Svetlane Velmar-Janković.

Opraštajući se u ime Krunskog saveta i Odeljenja jezika i književnosti SANU, ali i "u ime više od 50 godina zajedničkog rada u oblasti književnog stvaralaštva", Velmar-Jankovićeva je navela da je Pavić "kao književnik, naučnik, kao jedan od bitnih učesnika u stvaranju duha epohe što dolazi, ostavio još neizbrojano duhovno bogatstvo sadašnjim i budućim žiteljima svih zemalja sveta".

"Bio je stvaralac osposobljen da istovremeno stapa prošlo sa sadašnjim, ali i budućim, poznato sa nepoznatim, stvarno sa nestvarnim, opipljivo sa izmišljenim i domišljanim, a njegov 'Hazarski rečnik' će se kao i sve zagonetne knjige, nerazmrsivih značenja i tajanstvenih smisaonih dubina, još decenijama pročitavati i iščitavati", istakla je Velmar-Jankovićeva.

Pavić je važio za jednog od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, koji je podjednako uspešno pisao pesme, priče, romane, eseje, oglede, studije iz istorije književnosti, drame, a ostaće zapamćen i kao jedan od najboljih prevodilaca ruskih klasika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: