Kancelarija tumača znakovnog jezika

U Savezu gluvih i nagluvih Beograda otvorena je kancelarija tumača znakovnog jezika koji će biti na usluzi svim osobama oštećenog sluha na teritoriji grada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.12.2009.

19:51

Default images

Servis je otvorio pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku, za zaštitu osoba sa invaliditetom, Vladimir Pešić, koji je tom prilikom istakao značaj kancelarije u cilju ostvarenja prava zagarantovanih Konvencijom o pravima osoba sa invliditetom.

Prema njegovim rečima, konvencija "kao najvažniji dokument govori o tome da je znakovni jezik ravnopravan sa svim svetskim jezicima, pa je i u Srbiji, u skladu s tim, pokrenut proces da znakovni jezik bude ravnopravan sa srpskim jezikom".

Pešić je rekao da je ministarstvo sa "Savezom gluvih i nagluvih Srbije krenulo u izradu zakona o srpskom znakovnom jeziku" i da je pilot-projekat kancelarije tumača sastavni deo projekta.

Kancelarija za znakovne tumače, kako je istakao, "pomoći će gluvim osobama, ovog puta u Beogradu a kasnije u celoj Srbiji, da lakše komuniciraju i samim tim se jednostavnije uključuju u socijalni i ekonomski život".

Beograđanima oštećenog sluha biće omogućena besplatna usluga pet tumača znakovnog jezika, koji će im pomoći u institucijama zdravstvene zaštite, organima pravosuđa, MUP-u, opštinskim organima i bankama, kao i u drugim situacijama u kojima im je potrebna pomoć prilikom rešavanja svakodnevnih problema.

Prema rečima koordinatorke projekta i jednog od tumača Desanke Žižić, zaintersovani će morati da zakazuju rad sa tumačem jer pet tumača, koliko će raditi u ovoj kancelariji, ni blizu nije dovoljno za između 5.000 i 7.000 gluvih koliko se procenjuje da živi u Beogadu.

U prvo vreme, kako je kazala, moraće da dođu u kancelariju u gradskom savezu u Ulici svetog Save 16-18, ili da kontaktiraju putem elektronske pošte koja je dostupna na internet adresi saveza - www.gogb.org.yu, a kasnije će biti razvijani i drugi vidovi komunikacije.

Predsednik gradskog saveza gluvih i nagluvih Bogoljub Bjelić izrazio je uverenje da će novootvoreni servis biti od velike koristi članovima, ali i svima ostalima koji do sada nisu imali prilike da koriste usluge tumača.

Pomoćnik ministra Pešić je, govoreći o problemima osoba sa invaliditetom o povraćaju poreza na dodatu vrednost prilikom nabavke pomagala, rekao da taj proces ide sporo zbog ekonomske krize i nedostatka sredstava u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Osobe sa invaliditetom imaju pravo na povraćaj PDV, odnosno prilikom kupovine pomagala one plaćaju porez na dodatu vrednost, a onda taj iznos refundira Ministarstvo finansija, objasnio je on.

"Mi, nažalost, u Ministarstvu rada i socijalne politike ne dobijamo dovoljno novca, odnosno daleko manje nego što je potrebno, i nadamo se da ćemo u narednom periodu dobijati više novca da možemo uplaćujemo refundaciju PDV što je zakonsko pravo osoba sa invaliditetom po zaključku Vlade", rekao je Pešić.

Sredstva koja ministarstvo upućuje udruženjima osoba sa invaliditetom dobija na osnovu Zakona o igrama na sreću, precizirao je Pešsić i doda da se mesečno za rad oko 500 takvih udruženja obezbeđuje između 20 do 22 miliona dinara.

"Pored tih sredstava, minimum jednom godišnje, imamo konkurse za projekte udruženja i ove godine je obezbeđeno nešto manje od 61 milion dinara za tu namenu, a prioriteti, određeni u saradnji sa udruženjima, bili su uklanjanje barijera i uključivanje na lokalnom nivou" rekao je Pešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: