Neravnopravni položaj u društvu

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U Srbiji živi oko 800 000 osoba sa invaliditetom, od kojih polovina ne učestvuje u društvenom životu zajednice.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

17:57

Default images

Građani naše zemlje su svesni neravnopravnog položaja osoba sa invaliditetom, ali skoro polovina smatra da je za decu sa smetnjama u razvoju najbolje da budu institucionalizovani, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija Ipsos Stratedžik makreting.

Naručilac istraživanja, UNICEF, ukazuje da je i ovoj deci kao i svoj drugoj portrebna porodica i uključivanje u društvo.

Iako je za napredak deteta sa smetnjama u razvoju najbolje da ostane u porodici, porodica teško može da, bez pomoći, detetu pruži sve kako bi maksimalno ostvarilo svoje potencijale.

Roditeljima je, pored materijalne pomoći, potrebna pomoć obučenih stručnjaka u školama i edukacija kako da podstiču detetove sposobnosi, kaže majka deteta sa posebnim potrebama Suzana Linić.

“Možda neče napredovati kao dete koje nema smetnje, ali će moći da postigne najviše od onog što samo može da da. Nekako mi roditelji želimo da im pomognemo u tome, ali šta se dešava? Nekako mi nemamo dovoljno znanja”, kaže Suzana Linić.

Dete treba i da bude uključeno u društvo, dobije obrazovanje prilagođeno mogućnostima i da ima jednake mogućnosti da se zaposli.

Realnost je drugačija. Skoro polovina osoba sa invaliditetom nije uključena u zajednicu. Više od 30 odsto onih na birou za zapošljavanje ima samo osnovnu školu, a posao je teško naći.

Darko Ivić iz nevladine organizacije “Koloseum” kaže da nevladin sektor, ohrabren zakonom, pokušava da promeni te statistike.

“Naš zadatak je da poslodavcima objasnimo šta sve mogu osobe sa invaliditetom, da slepi ne mogu da budu samo maseri, već i menadžeri”, kaže Ivić.

Istraživanje UNICEF-a pokazalo je da većina građana Srbije ne razume šta znači inkluzija, kaže Ljlljana Lučić iz Ministarstva rada i socijalne politike.

“88 odsto građana smatra da su deca jednako vredna, ali 73 odsto smatra da ne mogu da se uklope u društvo, a 40 odsto smatra da je optimalna briga za njih institucionalna zaštita”, navodi Lučićeva.

Ministarstvo rada i socijalne zaštite i UNICEF pokušavaju da decu iz ustanova premeste u prirodne i specijalizovane hraniteljske porodice.

Judita Rajnhart iz UNICEF- a smatra da je Srbija proteklih godina uradila dosta na zakonodavstvu, ali da na putu punog sprovođenja zakona, između ostalog, stoje i uvrežena pogrešna mišljenja o tome šta je za decu najbolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: