Deo studenata nastavio protest

Studenti dva beogradska univerziteta, koji nisu zadovolji zaključkom Vlade o zahtevima za olakšan upis naredne godine studija, ponovo su organizovali protest.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

15:16

Default images

Oni traže da se prihvati i jedini preostali zahtev za zbirni upis godine, koji je Vlada prošlog petka odbila da usvoji. U znatno manjem broju nego prethodnih dana deo studenata beogradskih univerziteta nastavio je proteste. Njih oko 200 krenulo je od filozofskog fakulteta, Ulicom Kralja Milana do Slavije, gde su im se pridružili bageristi.

Zatim su se uputili ka zgradi Vlade ali ih je policija zaustavila kod Ministarstva prosvete.

Revoltirani time, studenti su pokušali da uđu u Ministarstvo, ali su bili speceni.

Studenti traže da se uvaži i, kako kaže organizator protesta Vladimir Smuđa, najvažniji zahtev - da se odobri zbirni upis naredne godine studija.

“Zbirni upis zapravo znači da mi tražimo da se vrednuje studentski rad od početka studija, pa do ovog trenutka. Ono što zakon trenutno kaže je da se vrednuje studentski rad samo u toku jedne školske godine”, objašnjava Smuđa.

Prema tvrdnjama organizatora protesta, neprihvatanjem jedinog preostalog zahteva, direktno je pogođeno oko sedam hiljada studenata.

Student prorektor Univerziteta umetnosti Miloš Miletić kaže i da nije utvrđen rok za ispunjenje zaključaka koje je Vlada usvojila prošlog petka, niti je preciziran način na koji će to biti učinjeno.

“Pre dva dana je stigao dopis za studente koji su vezani za 48 do 60 bodova, gde Vlada nalaže fakultetima da oni te studente upišu iako oni već imaju pravo da se upišu, ali nigde ne piše ko će to finansirati”, podseća Miletić.

“Treba da stoji - vi ih upišite, a mi ćemo platiti. Tu se jasno vidi da Vlada nije rešila taj problem”, ocenjuje on.

Studenti su ostavili svoje zahteve na pisarnici Ministarstva prosvete i rekli da očekuju poziv za dalje pregovore, u suprotnom nastaviće proteste.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da komentarišu ponovno okupljanje studenata. Kako je televiziji B92 potvrđeno, zahtev za zbirni upis ne ispunjava zakonom propisane uslove o potrebnih 48 bodova kao uslov za upis akademske 2009/10 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: