LDP: Ekonomski program za Srbiju

Liberalno-demokratska partija predstavila je osnove ekonomskog programa Srbije, koji je sačinila ta stranka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.12.2009.

20:03

Default images

LDP je objavio da bi ključne mere ekonomske politike Srbije trebalo da budu fleksibilan kurs, depolitizacija fiskalne politike, poreska i reforma javnog sektora, bolja javna uprava i evropske integracije.

Predsednik Ekonomskog saveta LDP-a Vladimir Gligorov rekao je da je zemlji potrebna dugoročna fiskalna projekcija od šest ili sedam godina, kao i radikalna reforma javnog sektora kroz novu privatizaciju i povećanje konkurencije, odnosno demonopolizacija.

Gligorov smatra da će reforma institucija biti podstaknuta kada krenu pregovori sa EU.

Prema njegovim rečima, nakon izbora bilo je nužno usvojiti budžet koji bi bio zasnovan na reformi javnog sektora, a umesto toga bio je ekspanzivan i preuzeo je teret usporavanja recesije, što će se verovatno nastaviti.

Gligorov je istakoa da nije jasno odakle će rast privrede da dođe i kakao će da se finasira.

Dosadašnji rast je uglavnom bio zasnovan na privatnoj i javnoj potrošnji, a ulaganja su bila iz inostranstva, ali oba ova izvora neće biti dostupna u istoj meri narednih nekoliko godina, pa će biti potrebni altetrnativni izvori privrednog rasta, rekao je on.

Govoreći o modelu rasta naveo je povećanje ulaganja koje bi došlo iz domaće štednje, što znači da je potrebno značajno povećanje izvoza, da kurs ne deluje negativno po konkurentnost privrede, verovatno bi bila potrebna još jedna korekcija kursa, smanjenje zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje poreza.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kazao je da ekonomska inicijativa LDP-a izraz kontinutiteta bavljenjem ekonomskim problemima u ranijim godinama, kazao je on i istakao da je problem srpske ekonomije - problem pogrešno definisane politike.

Jovanović je kazao da razvoj u prethodnih devet godina nije nešto što može se gradi budućnost, jer svi elementi koji su do sada bili utkani u privredni rasta, po njemu su neodrživi u narednoj godini.

Zapitao se na čemu se gradi procena da će rast BDP-a u 2010. biti 1,5 odsto, kao i zašto se pogrešilo u proceni rasta za 2009.

Jovanović je kazao da BDP nije pao u ovoj godini za četiri odsto, nego još i za neostvareni planirani rast.

Istakao je da je BDP realno za godinu dana pao između sedam i osam odsto i naveo da će u narednoj godini BDP, iako je planirani rast za 1,5 procenata, imati minus od 10 odsto, zato što nije uračunato ono što je moglo da se ostvari.

Prema njegovim rečima, to znači da će Srbija u 2011. ući sa duboko depresiranom privredom, kao zemlja koja ne može da nadoknadi ono što je propustila.

Jovanović je kazao da je LDP spasavao vladu u avgustu, zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i zbog vizne liberalizacije.

Istakao je da LDP nema prava da bude prepreka evropskim integracijama zemlje zato što se u pojedinim segmentima ne slaže sa vladom, ali saglasnost sa vladom u procesu evropskih integracija, istovremeno ne sme biti alibi za čutanje o pogrešnoj ekonomskoj politici koja se vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: