JUL-u vila u Venizelosovoj

U sporu između Jugoslovenske levice i nekadašnjeg člana te stranke Nenada Đorđevića, sud presudio da sporna vila u Venizelosovoj ulici pripada JUL-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

16:34

Default images

Hotel “Admiral” na Dorćolu kao i Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća koji se nalazi na istoj adresi već tri dana su zaključani. Po odluci Četvrtog opštinskog suda, policija je iselila studente i zaposlene rešavajući tako spor koji se skoro 10 godina vodi između Jugoslovenske levice i nekadašnjeg člana i jednog od osnivača te stranke Nenada Đorđevića.

Nekadašnji partijski drugovi u sporu su od 1998. godine. Sud je presudio i od ponedeljka luksuzna vila u Venizelosovoj ulici ponovo je u rukama Jugoslovenske levice.

Od tada na vratima je katanac, a u dvorištu desetak naoružanih pripadnika stranačkog obezbeđenja.

Portparolka JUL-a Dragana Kuzmanović-Janičić kaže da je namera da se imovina proda kako bi se vratili svi dugovi stranke.

"Račun JUL-a je opterećen velikim dugovima, između ostalog i dugovima za kredit koji je uzet i nije vraćen”, kaže ona.

“Mi poručujemo da hoćemo da vratimo sve dugove koje dugujemo državi i bilo kome i da se očistimo od svih radnji koji su radili naši drugovi u to vreme i da postanemo jedna nova, drugačija partija", navodi Kuzmanović-Janičićeva.

Trenutni vlasnik sporne zgrade Nenad Đorđević kaže da sudska odluka predviđa da on treba da se iseli, ali ne i da je preda posed drugim licima.

On je saradnju policije i JUL-a prilikom iseljenja nazvao "kriminalnom".

"Mi smo ispoštovali odliku suda, izašli smo napolje, a onda je policija stupila na snagu i zabranila nam da uđemo. Ona je čuvala objekat od 11:30 do 21:30 uveče. Naglo se povukla i u tom trenutku ulazi Srđan Adžemović sa svojim timom i zauzima prostor”, kaže Đorđević.

Dragana Kuzmanović-Janičić kaže da je Đorđević pretio nekim članovima levice, kao i da je policija samo radila svoj posao.

“Gospodin Đorđevic je javno pretio potpredsedniku i rekao da može da mu se desi nešto na magistrali. Policija nam je rekla da dođe li do bilo kakvog incidenta, hapse i nas i njih i sve. Znači policija je samo radila svoj posao”, tvrdi ona.

Đorđević, međutim, odbacuje sve optužbe i kaže da nikada nikome nije pretio.

Đorđević tvrdi da je sporni objekat 1998. godine prodao tadašnjim funkcionerima stranke za 6 400 000 maraka.

On, međutim, kaže da novac nikada nije dobio. Zato je, kako kaže, sa Mirjanom Marković postigao dogovor o poravnanju, kojim bi mu zgrada bila vraćena, ali je posle njenog odlaska u Moskvu advokat JUL-a poravnanje poništio.

U JUL-u, s druge strane, uveravaju da je zgrada oduvek bila u vlasništvu stranke, kao i da do danas nije vraćen kredit koji je za njenu kupovinu podignut.

Još jedan problem vezan za ovu zgradu je pitanje restitucije, jer je zgrada do 1947. godine bila u vlasništvu prvog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića.

Sve dok nije nacionalizovana 1947. Ilićevi potomci u više navrata su podnosili zahtev za povraćaj imovine, ali ih je sud, prema rečima Kuzmanović-Janičićeve, do sada, svaki put odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: