Gašparovič: Podrška Srbiji

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič poručio je da njegova zemlja podržava evrointegracije Srbije i stav Beograda o Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

14:04

Default images

Slovački predsednik je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, rekao da njegova zemlja neće priznati nezavisnost Kosova čak i ako odluka Suda u Hagu bude negativna po Srbiju i izrazio punu podršku evropskoj integraciji Srbije.

Gašparovič je naveo da Slovačka može da prizna nezavisnost Kosova jedino u slučaju da Srbija to učini što je, kako je ocenio, nelogično da se dogodi.

"Naš stav po pitanju Kosova i Metohije nije se promenio. Mi smo prosledili mišljenje Sudu u Hagu i nadamo se da će ocena biti pozitivna za Srbiju", rekao je slovački predsednik i dodao da će odluka suda biti veoma jednostavna ako se bude oslanjala samo na međunarodno pravo.

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je za prinicipijelnu podršku Slovačke i u procesu evropskih integracija i teritorijalnom integritetu i suverenitetu na Kosovu, ocenjujući da odnosi između dve države nikada nisu bili na višem nivou nego što su to danas.

Tadić je rekao da očekuje da će prelazni sporazum Srbija-EU biti odmrznut "posle pozitivnog izveštaja Serža Bramerca", ali je dodao da "nema opuštanja i slavljenja uspeha pre vremena".

On je takođe rekao i da je slovačka delegacija danas potpisala sa srpskim kolegama protokol o saradnji u oblasti energetike koji bi trebalo da omogući još veće slovačke investicije u taj sektor u Srbiji.

Kao primer saradnje gde se mogu očekivati bolji rezultati, Tadić je naveo energetiku, upravljanje vodnim resursima i slovačke investicije u skladišta gasa u Srbiji. On je dodao da u tim oblastima već postoje konkretni projekti koji će biti realizovani. Gašparovič je rekao da je zadovoljan što će, kako je kazao, današnji izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u UN "vrlo pozitivno oceniti saradnju Srbije sa Haškim tribunalom" i podsetio da je Evropska komisija nedavno dala preporuku da se odblokira Privremeni trgovinski sporazum.

On je kao drugu važnu činjenicu istakao i ukidanje viza za građane Srbije, što, kako je naveo, pokazuje da EU ima pozitivan stav prema Srbiji i njenom članstvu u Uniju.

"Uveren sam da je budućnost Srbije određena time što je Srbija jedan od lidera na Balkanu, koja može svojom pozitivnom politikom da obezbedi mir u regionu i privredno blagostanje", naglasio je Gašparovič.

Tadić i Gašparovič zadovoljni su položajem slovačke manjine u Srbiji i najavili da će sutra zajedno obići predstavnike Slovaka u Vojvodini. Gašparovič je zahvalio Srbiji na "ne samo moralnoj već i ekonomskoj podršci" Slovacima u Srbiji.

Na pitanje da li je realno očekivati da Srbija ispuni sve uslove za članstvo u EU do 2014. godine, Tadić je odgovorio da je ono što je mnogo važnije od postavljanja datuma da Srbija dostigne evropske standarde u svim oblastima.

On je dodao da je skraćivanje rokova moguće i kao primer naveo Slovačku. Tadić je dodao da će Srbija svakako koristiti slovačka iskustva u evrointegracijama, ali da Beograd ne traži na tom putu "nikakve povlastice niti drugačije uslove" u odnosu na one koje su morali da ispune drugi kandidati.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i to ne može ni biti uslov za učlanjenje u EU. Uostalom, to uveravanje sam dobio od svih svojih evropskih sagovornika poslednjih godinu dana i za mene je tu veoma jasan stav države Srbije", podvukao je Tadić.

Tadić je rekao i da Beograd ne pristaje na bilo kakve podele teritorije Srbije. Tadić je ocenio da je u prethodnom periodu saradnja sa Euleksom bila više pozitivna nego negativna i izrazio očekivanje da će ta misija raditi na uspostavljanju vladavine prava.

Slovački predsednik Gašparovič posle sastanka s Tadićem razgovarao je i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Kako je najavljeno, njih dvojica obratiće se danas i učesnicima biznis foruma Srbija-Slovačka koji se održava u Prvirednoj komori Srbije.

Cvetković: Odlični bilateralni odnosi

Srbija i Slovačka imaju odlične bilateralne odnose, ocenio je premijer Srbije Mirko Cvetković na današnjem sastanku sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, kome je zahvalio na aktivnoj podršci Slovačke jačanju odnosa Evropske unije sa Srbijom i principijelnom i čvrstom stavu u odbrani načela medjunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji.

"Smatram da će današnji susret privrednika na Poslovnom forumu Srbija-Slovačka otvoriti nove perspektive razvoja ekonomske saradnje, za šta postoje interes i potencijali sa obe strane", rekao je Cvetković.

"Zainteresovani smo, takođe, i za uključivanje naših preduzeća sa slovačkim partnerima u zajedničke projekte namenjene Evropskoj uniji", istakao je premijer.

Premijer Cvetković je naglasio da prisustvo slovačke manjine u Srbiji predstavlja nesumnjiv doprinos odličnim bilateralnim odnosima i da će Srbija, kao i do sada, aktivno nastojati da se položaj slovačke manjine, kao i drugih manjina, dodatno unapredi, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Gužve u saobraćaju zbog posete

Saobraćaj u Beogradu danas je sukcesivno zatvaran zbog prolazaka slovačke delegacije na čelu sa predsednikom Ivanom Gašparovičem.

Ekipa B92 je oko 13 sati zabeležila zatvaranje ulica Kneza Miloša i Nemanjine za vozila ali i za pešake.

Ne previše koordinirana akcija zatvaranja ostavila je više desetina građana da čekaju na uglovima, a prolazak delegacije moralo je da sačeka i vozilo Hitne pomoći koje je krenulo u intervenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: