Zašto su kampanje na Voždovcu skupe

Kampanje za lokalne izbore na Voždovcu su skupe i velike jer izbori mogu da predstavljaju pokazatelj odnosa snaga na republičkom nivou, ocenjuju analitičari.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

13:06

Default images

Za samo nekoliko dana saznaćemo da li će Voždovac iz trećeg pokušaja dobiti vlast. Isto tako, videćemo da li će uroditi plodom skupe i velike kampanje stranaka koje se bore za fotelje na ovoj beogradskoj opštini. B92 je istraživao zašto su stranke odlučile da uposle sve svoje kapacitete za jedne lokalne izbore.

Sudeći prema kampanjama, Voždovac bi trebalo da ima nove domove zdravlja, više posla, dobre puteve, veliku vodovodnu i kanalizacionu mrežu, da bude prava Evropska unija u srpskoj varijanti.

I dok se mnoge stranke postavljaju prema ovim lokalnim izborima kao da se biraju republički poslanici, a ne opštinski odbornici, u javnosti se postavlja pitanje zašto su kampanje toliko velike i skupe i zašto političari često obećavaju nešto za šta opština nema nadležnost.

Za analitičara Đorđa Vukadinovića to je standard srpskog političkog folklora.

“Razlozi zbog kojih je Voždovac dobio ovako nenormalnu važnost su jednim delom razumljivi iz ugla političkih stranaka, ali govore i o jednoj našoj infantilnosti i megalomaniji, da ne kažem patologiji”, ocenjuje on.

“To je dakle beogradska opština, ali sa dosta ruralnih područja i sa jednom strukturom biračkom koja uglavnom odgovara strukturi biračkog tela u Srbiji. To je ono što je racionalno, tako da kažem”, objašnjava Vukadinović.

Iako se u Srbiji relativno često održavaju vanredni lokalni izbori, nigde se u zemlji nije u toj meri aktiviralo visoko rukovodstvo partija, kao u slučaju Voždovca.

Docent na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović kaže da su partije motivisane da na ovim izborima pokažu svoju jačinu.

"To je još jedan indikator da partije imaju jako veliki motiv da pokažu koliko su jaki biračkom telu i da pokažu neku simboličku poruku ko s kim i može i kakve se kombinacije mogu praviti za republičke"

Još samo malo vremena ostalo je do još jednog pokušaja izbora vlasti na Voždovcu. Podsetimo, na poslednjim izborima održanim u junu, najviše glasova su osvojili naprednjaci, nešto manje ljudi glasalo je za demokrate. No tada je na birališta izašlo oko trećine upisanih birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: