Proslava Lisabonskog sporazuma

U Lisabonu je sinoć svečano obeleženo stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma, uz prisustvo najviših evropskih zvaničnika.

Izvor: Beta

Sreda, 02.12.2009.

02:31

Default images

Svečanost je održana u Lisabonu jer je tu sporazum potpisan pre dve godine pošto je u to vreme Portugalija bila predsedavajući Evropske unije. Predsednik Saveta Evrope Herman Van Rompej je izjavio, obraćajući se prisutnima, da "počinje nova faza u izgradnji Evrope".

On je rekao da je Evropska unija plod zajedničkog rada i da je ona jedinstvena na svetu kao najveća oblast na svetu u kojoj vladaju demokratija, mir, prostperitet i socijalna pravda, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Podsećajući da je osam godina trebalo da se usvoji i ratifikuje Lisabonski sporazum, Van Rompej je kazao da je to sporazum mogućnosti, "moćna alatka koja nam omogućava da se suočimo sa izazovima ovog vremena".

Portugalski premijer Žoze Sokrateš je rekao da je to dan novih početaka, a njegov švedski kolega Frederik Rajnfelt, čija je zemlja trenutni predsedavajući Unije, da EU sada može da pokaže svetu da je bolje pripremljena za moderne izazove, preneo je Rojters.

Svečanosti nije prisustvovala, iako je bilo najavljeno, Keterin Ešton, novoimenovana "ministarka" spoljnih poslova EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: