Farmerke "Made in North Korea"

Prvi par firmiranih farmerki "Made in North Korea" naći će se ove nedelje u prodaji u jednoj trendi prodavnici u švedskoj prestonici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.12.2009.

17:48

Default images

To će biti prvi prodor jednog proizvoda ove izolovane komunističke države na zapadno modno tržište. Farmerke, koje je dizajnirala švedska firma "Noko", prodavaće se po ceni od 1.500 švedskih kruna, oko 140 evra, i naći će se na rafovima pored odeće čuvenih brendova.

Nijedan par farmerki, međutim, neće moći da se vidi na ulicama Pjongjanga, budući da socijalistički kod oblačenja zabranjuje građanima da nose tu vrstu odeće.

Vlasnici firme Noko izjavili su agenciji Rojters da im je bilo potrebno više od godinu dana da stupe u kontakt sa partnerima u Severnoj Koreji, da su morali da se izbore sa lošim komunikacijama i sa jednim za njih potpuno nepoznatim načinom vođenja biznisa.

"Postoji politički jaz, postoji mentalni jaz i postoji privredni jaz", kazao je Jakob Astrom, jedan od trojice švedskih reklamnih agenata koji stoje iza ovog projekta.

On je objasnio da je ideja za ovaj projekat nastala iz radoznalosti, iz želje da se zaviri u Severnu Koreju, koju Zapad kritikuje da ne poštuje ljudska prava i da ima nuklearne ambicije.

"Ovo smo učinili da bismo se približili zemlji s kojom je veoma teško stupiti u kontakt", naveo je Astrom.

Severna Koreja, daleko poznatija po svojoj izolovanosti nego po modnim trendovima, vrlo retko dozvoljava strancima da pređu njenu granicu, a gotovo da nema nikakvih trgovinskih ni diplomatskih odnosa sa većinom zapadnih zemalja.

Švedska je jedna od svega sedam zemalja koja ima ambasadu u Severnoj Koreji.

Nakon što ih je najveća severnokorejska tekstilna industrija odbila, predstavnici švedske firme uspeli su da sklope ugovor sa najvećom rudarskom kompanijom u zemlji, u čijem se sklopu nalazi i jedna fabrika za proizvodnju odeće.

"U Severnoj Koreji je to čest slučaj. Kompanije se retko specijalizuju za jednu oblast, te tako imaju po nekoliko veoma različitih proizvodnih pogona", kazao je osnivač "Nokoa" Jakob Ohlson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: