Šutanovac u poseti Vašingtonu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je današnji susret s američkim kolegom Robertom Gejtsom jedan od najznačajnijih od kada je na čelu Ministarstva.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2009.

17:57

Default images

"Poznato je da smo u poslednjoj deceniji prošlog veka imali dosta problema, ali je poznato i da u proteklih nekoliko godina ministarstvo čini krupne korake u stabilizaciji odnosa Srbije i SAD", rekao je Šutanovac posle sastanka s Gejtsom u Pentagonu.

Šutanovac je rekao da njegova poseta Vašingtonu treba da utiče na poboljšanje sveukupnih odnosa Srbije i SAD, ne samo u oblasti odbrane.

On je ocenio i da je nedavna poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena pokazala da za Srbiju "postoji respekt preko okeana" što je veoma značajno, a da je na sastanku sa Gejtsom konstatovano da su odnosi u oblasti odbrane jedan od najboljih delova saradnje između dve zemlje.

Šutanovac je podsetio da je Vojska Srbije školovala i da još školuje više desetina oficira u prestižnim američkim vojnim školama, a da je sa Gejtsom bilo reči i o nastavku razmene iskustava iz oblasti školovanja i obuke.

Dvojica ministara razgovarali su i o budućim aktivnostima Vojske Srbije (VS) u programu NATO-a Partnerstvo za mir, a Šutanovac je informisao američkog kolegu o učešću sanitetskog tima VS u mirovnoj misiji u Čadu i želji da oružane snage Srbije učestvuju i u drugim misijama sa "partnerima iz Evrope".

"U ovom trenutku, ozbiljnije učešće, kako bi smatrale SAD, teško je izvodljivo za nas iz više razloga, tehničkih, a i političkih", rekao je Šutanovac i naveo da je izložio plan "profesionalizacije Vojske Srbije posle koje će ona biti interoperabilna s drugim armijama".

On je kazao da nije bilo reči o problemu Kosova i Metohije i podsetio da je o tom pitanju još s Bajdenom postignuta saglasnost da "ne postoji saglasnost" između dve države.

Ministar je podsetio da su SAD u Srbiju do sada investirale oko 500 miliona dolara i izrazio očekivanje da će sve buduće investicije biti još vidljivije.

Prema njegovim rečima, saradnja koju su ostvarile Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja prevazišla je sva očekivanja i treba da predstavlja putokaz za unapređenje civilne saradnje.

On je kazao da je saradnja VS i Garde Ohaja pokazatelj i za druge garde u SAD kako treba da se sarađuje s drugim vojskama.

Šutanovac je prvog dana posete SAD položio venac na Spomenik neznanom vojniku na vojnom groblju Arlington, a u toku boravka u Vašingtonu imaće više susreta u Senatu, Kongresu i Beloj kući, kao i u Ohaju s predstavnicima Nacionalne garde te američke države.

On je u SAD došao na poziv američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, što je prvi takav poziv ministru odbrane Srbije posle 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: