SZO o lekovima protiv side

Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi iz upotrebe trebalo isključiti do sada najkorišćeniji lek protiv side, "stavudin“, poznat i kao d4T.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2009.

09:21

Default images

Zdravstvene vlasti država sveta bi trebalo da isključe ovaj lek zbog "dugoročnih, nepovratnih" nuspojava, uključujući težak oblik slabljenja i poremećaje nerava, saopštila je SZO.

"Stavudin" je široko dostupan u zemljama u razvoju i koristi se kao terapija prve linije. Relativno je jeftin i lak za korišćenje, preneo je Rojters.

Još jedan pokazatelj znatnih promena u preporukama SZO u vezi sa sidom je i podsticaj da osobe zaražene HIV-om, uključujući i trudnice, što ranije počnu da se leče, da bi ostvarile duži i zdraviji život.

SZO prvi put savetuje HIV pozitivne majke da i one i njihove bebe uzimaju lekove protiv side tokom perioda dojenja, da bi se sprečilo prenošenje virusa sa njih na dete.

Umesto "stavudina", SZO sada savetuje da se, kao lekovi prve linije protiv side, koriste "podjednako efikasni", ali manje toksični "zidovudin" (AZT) ili "tenofovir" (TDF).

Na svetskom tržištu trenutno ima dvadesetak lekova protiv side, od kojih mnogi predstavljaju kombinaciju medikamenata, tako da pacijent u jednoj tableti dobija "koktel" lekova.

Lekari su ranije odlagali otpočinjanje terapije lekovima protiv ove bolesti zbog strahovanja od toksičkih propratnih dejstava i zbog toga što HIV virus može u kratkom roku da postane otporan na određeni lek.

Nekoliko skorašnjih studija je, međutim, pokazalo da rano lečenje pomaže pacijentima.

Od preko četiri miliona ljudi širom sveta koji trenutno uzimaju lekove protiv side, oko polovina je na režimu koji sadrži i "stavudin", prema 80 odsto 2006. kada je SZO prvi put iznela stav da države treba da počnu da razmatraju postepeno povlačenje tog leka zbog njegove velike toksičnosti, ističe Šivon Kroli iz Odseka za HIV/sidu Svetske zdravstvene organizacije.

Novi stav stručnjaka je da odrasle osobe i adolescenti ranijim otpočinjanjem uzimanja lekova protiv side znatno pre uspeju da smanje brojnost HIV virusa u krvi, čime možda smanjuju i rizik prenošenja tih virusa na druge.

"Nove preporuke baziraju se na čvrstim dokazima koji ukazuju da se smrtnost, obolevanje i prenošenje HIV virusa i tuberkuloze smanjuju ranim otpočinjanjem tretmana", saopštava SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: