Rekord LHC-a u akceleraciji protona

Veliki hadronski sudarač (LHC) oborio je svetski rekord u ubrzavanju protona uspevši da ispali snop tih čestica sa 20 odsto više snage nego dosadašnji rekorder.

Izvor: Beta

Utorak, 01.12.2009.

02:27

Default images

Snaga protonskog snopa velikog hadronskog sudarača je od ključnog značaja za krajnji cilj projekta, izazivanje sudaranja čestica sa dovoljno snage da bi bile razbijene na najmanje deliće materije.

Fizičari koji su radili na juče sprovedenom esperimentu merili su energiju snopova protona koji su širine dlake, a ne njihovu brzinu, jer protoni već postižu skoro brzinu svetlosti i ne mogu se kretati brže.

Energija jednog protona od jedan bilion elektron-volta je jednaka energiji kretanja jednog komarca u letu.

Kada je snop protona potpuno ispunjen, odnosno kada se u njemu nalazi 300.000 milijardi protona od sedam biliona elektron-volti, što je cilj LHC-a, njegova energija je jednaka nosaču aviona koji se kreće brzinom od 20 čvorova.

To je razlog zbog koga naučnici veoma pažljivo rade na tom projektu, kako bi obezbedili da svi zaštitini sistemi funkcionišu, rekao je portparol Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Džejms Džilis.

Naučnici nameravaju da i dalje razvijaju eksperiment, jer se nadaju da će im to pomoći da shvate fenomene kao što su crne rupe, antimaterija, supersimetrija i, najvažnije, kako je nastao svemir.

LHC je smešten u ogromnom kružnom podzemnom tunelu, obima 27 kilometara i u njemu se nalaze superprovodljivi magneti koji bi, kako se nadaju naučnici, trebalo da stvore uslove kakvi su vladali nekoliko milisekundi posle takozvanog velikog praska u kome je nastao svemir, pre oko 15 milijardi godina.

Naučnici u CERNU se nadaju i da će pomoću LHC-a otkriti takozvani Higsov bozon, česticu koja postoji samo u teoriji i koja se naziva i božjom česticom, pošto bi mogla da objasni suštinski sastav svemira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: