Ministri se nadaju deblokadi SSP-a

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn očekuje da će Beograd podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 30.11.2009.

01:48

Default images

On je izjavio da je, posle ukidanja viza, optimista u vezi sa skorašnjom deblokadom sporazuma sa Srbijom. "Vlada Srbije ostvarila je ogroman napredak na putu evropskih integracija, a to potvrđuju i reforme koje su sprovedene kako bi se ostvarila vizna liberalizacija", izjavio je ministar Aselborn za "Večernje novosti".

Što se tiče odmrzavanja Prelaznog sporazuma, šef luksemburške diplomatije kaže da je to "delikatno pitanje jer traži konsenzus među članicama EU, koji u ovom trenutku ne postoji".

"Moguće je da će se ovaj problem razmatrati u decembru. Velika većina zemalja EU svesna je da je odleđivanje ovog sporazuma važno za Srbiju, naročito u vreme ekonomske krize", i ocenio da je "Srbija ključna zemlja za stabilnost Balkana i ima potencijal da postane važan ekonomski akter u regionu".

Novi komesar za unutrašnje poslove EU, Šveđanka Cecilija Malmstrem, izjavila je "Novostima" da je cilj njene zemlje da pitanje Prelaznog sporazuma bude rešeno tokom švedskog predsedavanja EU i dodala da su u "stalnom kontaktu sa Holandijom, koja ne dozvoljava deblokadu Trgovinskog sporazuma".

Što se tiče podnošenja kandidature za članstvo u EU i pre nego što Prelazni trgovinski sporazum bude odleđen, ona smatra da je "prerano da se o tome govori", ali da bi "svakako bilo lakše kada bismo imali sporazum".

Šef finske diplomatije Aleksandar Stub nada se da će Prelazni sporazum konačno biti odblokiran.

"Snažno podržavam Srbiju da što pre dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Takođe, potpuno podržavamo viznu liberalizaciju za vašu zemlju, kao i ceo proces priključenja Srbije Evropskoj uniji", rekao je on za "Novosti", dodavši da, kada je reč o podnošenju kandidature, misli da treba da "idemo korak po korak".

Bugarka Rumjana Želeva, novi komesar EU za međunarodnu sradnju, kaže za "Novosti" da Bugarska sve vreme podržava evropsku perspektivu susednih zemalja.

Što se tiče podnošenja kandidature, ona je izjavila "da za svaku zemlju kandidata postoje kriterijumi. Neophodno je da se oni zadovolje i zahtevi ispune" i dodala da je za zemlju kandidata važno da bude dobro pripremljena, ne samo zbog EU, već zbog svojih građana, inače to može da stvori probleme posle pristupa.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsednik radne grupe za Balkan Jan Svoboda kazao je za "Novosti" da je ukidanje viza važan korak na putu evropskih integracija Srbije, koji je približava EU, ali da "ima još dosta toga da se uradi".

"Ne verujem da će region zapadnog Balkana u EU ući 2014, kako se spekuliše. Ima još mnogo problema, otpora i protivljenja u nekim zemljama EU. Ali, nadam se da bi tokom sledećih deset godina sve zemlje Balkana mogle da budu deo EU", rekao je Svoboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: