Torlak: Vakcinacija za 15 dana

Početak vakcinacije protiv novog gripa može se očekivati najranije za 15 dana, kaže direktor instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" Ranko Dakić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

01:10

Default images

Kontigent od 140 000 vakcina protiv novog gripa H1N1 farmaceutske kuće "Novartis" stigao je u nedelju u Srbiju, a prvo će biti vakcinisani hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

I pored toga što je vakcina stigla u Beograd, građani još najmanje 15 dana neće moći da se vakcinišu.

Vakcina koja je već kontrolisana u Evropskoj uniji, mora da prođe i srpsku kontrolu.

“Može da se primeni jedan deo zakona koji bi dozvolio da se ta vakcina pusti i ranije, ali očigledno je da je stav da se vakcina kontroliše”, rekao je Dakić, gostujući u Vestima TV B92.

Tek posle dobijanja sertifikata Agencije za lekove vakcina će bi poslata u institute i zavode za javno zdravlje širom Srbije, kako bi počela vakcinacija.

Dakić je demantovao razne informacije u javnosti o štetnosti nove vrste vakcine.

“Mi moramo da odlučimo šta hoćemo - da li hoćemo epidemiju ili hoćemo da je zaustavimo. I samim tim je rečeno sve. Svi znamo dobro da jedino vakcina može da ga zaustavi”, poručio je Dakić.

Direktor Instituta “Torlak” je rekao i da razloga za strah od vakcine nema.

“Ne, sem onog uobičajenog što svi znamo - ne treba se plašiti svih vakcina, ali sve vakcine imaju svoje nus pojave”, naveo je on.

Najveći broj vakcina koji je stigao u Srbiju smešten je u Institut “Torlak”. Vakcine su dopremljene specijalnim kamionima hladnjačama i tokom transporta bile su u režimu hladnog lanca.

Vakcinacija građana Srbije obaviće se u tri talasa, a prvim će biti obuhvaćeni najugroženiji - hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

Možete pogledati snimak gostovanja Ranka Dakića u Vestima TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: