Dinkić: Vladina podrška kompanijama

Vlada Srbije će pomoći domaćim preduzećima u nastupima na tržištima zemalja bivše Jugoslavije, poručio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

16:31

Default images

On je na skupu privrednika iz regiona koji je organizovala Srpska asocijacija menadžera naveo da bi prva investicija u kojoj bi domaća preduzeća mogla da računaju na finansijsku pomoć države mogla da bude kupovina Luke Bar.

Vlada Srbije pružiće domaćim kompanijama političku i odgovarajuću finansijsku podršku u nastupu na tržištima zemalja bivše Jugoslavije, sa kojima je prošle godine Srbija ostvarila robnu razmenu od oko 4,4 milijarde evra, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dinkić je na skupu "Ekonomska saradnja na prostoru bivše Jugoslavije" istakao da je Srbija u 2008. godini imala suficit u trgovinskoj razmeni sa tim zemljama, pri čemu je izvoz bio 2,8 milijardi evra, a uvoz 1,6 milijardi evra.

On je podsetio da 37 odsto izvoza Srbije ide u bivše jugoslovenske republike, dok uvoz iz tih zemalja čini 11 odsto ukupnog uvoza u Srbiju.

Najveći obim trgovinske razmene Srbija ostvaruje sa Bosnom i Hercegovinom, koja je u prošloj godini iznosila 1,35 milijardi evra, zatim sa Crnom Gorom - milijardu evra, a slede Makedonija, Slovenija i Hrvatska, rekao je Dinkić.

Najviše robe Srbija izvozi u Bosnu i Hercegovinu, iz koje i najviše uvozi, dok je najveći suficit u trgovini sa Crnom Gorom, zatim BiH i Makedonijom, a deficit u trgovini imamo sa Slovenijom i Hrvatskom, naveo je ministar.

Prema Dinkićevim rečima, osim trgovine, važan aspekt saradnje među zemljama bivše Jugoslavije su investicije, kojih u Srbiji ima najviše iz Slovenije, među kojima su Merkator, Cimos, Merkur, Droga Kolinska, Gorenje, kao i iz Hrvatske, iz koje su u Srbiju najviše investirali Agrokor i Nekse grupa. On je ukazao da je Srbija u zemlje bivše Jugoslavije investirala 1,2 milijarde evra, a najveća je investicija "Telekoma Srbija" u "Telekom Srpske", zatim investicije "Hemofarma", "Delte" i Komercijalne banke u BiH, "Delte" i "Telekoma" u Crnu Goru, dok su investicije u Sloveniju i Hrvatsku znatno manje.

Dinkić je najavio da će vlada iz budžeta podržati stratešku investiciju Srbije u Luku Bar, pošto će biti manjinski vlasnik u zajedničkom preduzeću kojieće formirati sa zainteresovanim srpskim kompanijama.

Ministar je podsetio da Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje u CEFTA, pri čemu će joj glavni ciljevi biti liberalizacija tržišta usluga i tržišta javnih nabavki, pošto će od 1. maja sledeće godine kompanije iz zemalja CEFTA moći da konkurišu za javne nabavke pod istim uslovima kao domaće kompanije.

Dinkić je kazao i da postoji šansa za zajednički nastup zemalja bivše Jugoslavije na trećim tržištima u oblastima kao što je namenska industrija.

Vodeći ekonomista Svetske banke u Srbiji Marina Ves ocenila je da je na prostoru jugoistočne Evrope najgori deo recesije već prošao, ali će u narednim godinama stope rasta biti niže, kao i protok kapitala, dok će investicije biti oslabljene.

Prema njenim rečima, usporavanje privrednog rasta imaće trajan uticaj na stopu siromaštva u zemljama regiona, koja će u narednim godinama biti 20 odsto veća nego što je to bilo ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: