Konuzin: Razgovori o nuklearkama

Rusija nudi Srbiji mogućnost izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, izjavio je u Novom Sadu ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

11:37

Default images

"Ozbiljno se razmatra izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji", rekao je Konuzin i dodao da Srbija želi da postane zemlja-izvoznik energije, jer za to ima resurse a Rusija je spremna da joj u toj nameri pomogne na partnerski način zajedničkim ulaganjem, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Konuzin je naveo da Srbija, međutim, još nema potrebnu zakonsku regulativu za izgradnju nuklearne elektrane.

On je rekao da je Srbija nedavno dogovorila izgradnju hidroelektrana sa Nemačkom i Italijom, da ruski stručnjaci trenutno rade na modernizaciji Đerdapa 1 i da je Rusija spremna i da gradi nove hidroelektrane u Srbiji.

Konuzin je podsetio na to da je već dogovorena izgradnja nekoliko toplana na gas.

Ministarstvo: Ne planiramo nuklearke

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije nije planiralo izgradnju nuklearnih centrala u Srbiji, izjavio je danas portparol tog ministarstva Milan Budimir.

"U skladu sa moratorijumom koji zabranjuje izgradnju nuklearnih centrala, a koji je još na snazi, Ministarstvo rudarsta i energetike Srbije nije preduzimalo nikakve radnje na planiranju projektovanju i izgradnji nuklearnih postrojenja u Srbiji", rekao je Budimir.

On je naveo i da Vlada Srbije u okviru Strategije razvoja energetike do 2015. godine i Programa ostvarivanja te strategije nije planirala izgradnju nuklearnih centrala na teritoriji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: