I dalje na slobodi uprkos priznanju

Bivši pripadnik tajne obaveštajne službe Kosova Nazim Blaca i dalje je na slobodi, i pored priznanja da je učestvovao u ubistvima protivnika Hašima Tačija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

17:24

Default images

Javnost na Kosovu očekuje potez policije i pravosuđa. Prva žrtva grupe egzekutora ilegalne Obaveštajne službe Kosova (SHIK) bio je Salji Gaši, iz sela Varigoč iz okoline Lipljana, sredinom juna 1999. godine, izjavio je u svedočenju bivši pripadnik OVK i tajne obaveštajne službe Kosova Nazim Blaca.

On je o svom učešću u egzekuciji političkih protivnika stranke Hašim Tačija javno progovorio juče.

Blaca je bio u ekipi za egzekuciju, sastavljenoj od nekoliko ljudi, pod direktnom komandom Azema Sulje, načelnika generalštaba bivše OVK.

Prema njegovim rečima, on je lično ubio nekoliko ljudi, a prvi među njima bio je Ibuš Klokoći iz Prištine.

Blaca je u svedočenju naveo da su ljudi koji su radili za SHIK, ubili Adema Salihaja, funkcionera Demokratskog saveza Kosova iz Uroševca, čime bi se otvorio prostor da u tom gradu vlast preuzme Tačijeva Demokratska partija.

Blaca je kazao da je argument za ubistvo Salihaja bila njegova aktivnost u Državnoj bezbednosti Srbije.

U svedočenju, zabeleženom na kompakt disku, Nazim Blaca navodi da o ubistvima i drugim delima priča bez ikakve prisile i da želi da ona služi kao dokaz u slučaju da bude ubijen.

CD sa svedočenjem Nazima Blace medijima na Kosovu je dostavio Gani Geci, bivši funkcioner Demokratskog saveza Kosova, a sada poslanik Demokratskog saveza Dardanije.

Azem Sulja, koga Blaca pominje, negirao je sve navode o vezi i poznanstvu sa njim, tvrdeći da se radi o izmišljotinama i da će vreme to pokazati.

Iz stranke Hašima Tačija su takođe negirali navode da su naručivali politička ubistva.

U kosovskoj policiji kažu da su sve nadležnosti u ovom slučaju preneli na Euleks koji je pre mesec dana počeo istragu.

Sejdiju traži hitnu istragu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je danas hitnu istragu povodom optužbi Nazima Blace da je izvršio politička ubistva po nalogu vrha Demokratske partije Kosova sadašnjeg premijera Hašima Tačija.

Sejdiju je u saopštenju za javnost naveo da sa pažnjom i uznemirenjem prati poslednja zbivanja povodom tvrdnji Blace.

Kosovski predsednik je zatražio od organa pravosuđa da preduzmu sve potrebne korake da se rasvetle zločini izvršeni na Kosovu i da se kazne njihovi izvršioci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: