Nemačka: Suđenje Demjanjuku

U sudu u Minhenu danas je počelo suđenje 89-godišnjem Ivanu Džonu Demjanjuku optuženom za nacističke ratne zločine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2009.

12:17

Default images

Državno tužilaštvo Demjanjuka tereti da je u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 evropskih Jevreja. Suđenje u Nemačkoj je moguće jer je među žrtvama bilo i 1.900 Jevreja iz Nemačke, a Demjanjukovo poslednje prebivalište u Nemačkoj bilo je u Minhenu.

Suđenje u Minhenu prati preko 200 novinara i porodice 20 Jevreja iz više zemalja sveta koji su se pridružili tužbi. Ranije su nadležne vlasti ocenile da je Demjanjuk sposoban da se pojavi pred sudom, ali da pretres ne može da traje duže od dva puta po 90 minuta dnevno.

Predviđeno je da suđenje sa prekidima traje 35 dana, do maja 2010. godine.

Ne očekuje se da bi presuda mogla da bude izrečena pre tog roka. Sledećih nedelja treba da bude saslušano 20 svedoka.

Demjanjuk, koji je rođen u Ukrajini, u Izraelu je još 1988. godine izveden pred sud, a u procesu, koji je trajao 17 meseci, petoro bivših logoraša iz koncentracionog logora Treblinka u optuženom je prepoznalo čuvara logora koga su zvali Ivan Strašni.

Pošto Demjanjukov identitet nije mogao da bude nedvosmisleno utvrđen, izraelski vrhovni sud mu je posle duge revizije 1993. ukinuo izrečenu smrtnu presudu.

Demjanjuk je od tada ponovo živeo u SAD, ali mu je 2004. godine oduzeto američko državljanstvo, što je bio faktor koji je olakšao njegovo proterivanje u Nemačku posle podizanja optužnice, jer je mogla da se izbegne složena procedura izručenja.

Poslednji veliki proces za nacističke zločine održan je u Nemačkoj 1992. godine. Tada je na doživotnu robiju osuđen Jozef Švamberger, zapovednik više nacističkih logora, koji je posle rata pobegao u Argentinu.

Deset godina kasnije odbijen je njegov zahtev da bude prevremeno pušten iz zatvora u Manhajmu, u kojem je umro 2004. godine.

Nemačka Centrala za razotkrivanje ratnih zločina i dalje traga za nacističkim lekarom Aribertom Hajmom.

Hajm, poznat kao Dr Smrt, je posle Alojza Brunera, najbližeg saradnika Adolfa Ajhmana, na drugom mestu na listi i danas najtraženijih nacističkih zločinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: