Diskriminacija obolelih od HIV

Oboleli od HIV-a u Srbiji i dalje su diskriminisani, iako je stav drugih prema njima bolji nego pre 10 ili 15 godina, kaže Marko Karadžić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

12:45

Default images

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić rekao je na seminaru pod nazivom "Stigma, HIV/AIDS, mediji" da istraživanje iz 2006. godine pokazuje da 89 odsto građana Srbije ne bi živelo sa osobom koja ima HIV, da 65 odsto ne bi primilo u kuću zaražene osobe, a da 39 odsto građana smatra da ih treba otpustiti sa posla.

Karadžić je ocenio da Zakon protiv diskriminacije štiti osobe zaražene HIV-om i da treba da se otvori kancelarija poverioca za jednakost koji će se, između ostalog, baviti problemom ljudi sa HIV-om i preporučivati sankcije protiv onih koji diskriminišu druge ljude po zdravstvenom ili bilo kom drugom osnovu.

On je ocenio da veliki broj zaposlenih u državnim organima nema dovoljno znanja i nosi se sa stereotipima kada su u pitanju osobe zaražene HIV-om i prema pripadnicima homoseksualne populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: