Insajder: Sloboda uprkos 20 prijava

Protiv Đorđa Prelića, jednog od osumnjičenih za ubistvo Brisa Tatona, poslednjih godina podneto je više od 20 krivičnih prijava, ali je on ostao na slobodi.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

16:20

Default images

Dva meseca posle ubistva navijača francuskog Tuluza, Brisa Tatona istraga se vodi protiv 15 navijača koji su osumnjičeni da su umešani u njegovo brutalno prebijanje. Dvojica osumnjičenih, Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća i dalje su u bekstvu.

Prema istraživanju emisije “Insajder”, Đorđe Prelić jedan je od vođa navijačke podgrupe Partizana “Alkatraz”, i bio je osumnjičen poslednjih godina za izvršenje više od 20 krivičnih dela. I pored toga, Prelić je ostao na slobodi.

U poslednjih nekoliko godina protiv Đorđa Prelića policija je podnela više krivičnih prijava i to za razna krivicna dela: nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, neovlašćeno posedovanje, izrada, razmena i stavljanje u promet vatrenog oružja i municije, neovlašćena proizvodnja i savljanje u promet opojnih droga, krivično delo teške krađe.

Tako je na kraju došlo i do toga da bude osumnjičen i za organizovanje ubistva u septembru ove godine. Đorđe Prelić je danas u bekstvu.

Ovakvih primera ima dosta kada su u pitanju pojedinci iz navijačkih grupa.

Novi serijal emisija “Insajder”, koji počinje u četvrtak u 22 časa, istražuje koliko je krivičnih prijava u poslednjih nekliko godina podneto protiv pojedinaca i zašto nisu procesuirane. Po Zakonu o dostupnosti informacija, više desetina zahteva i dobijenih odgovora, zaključak je da su tužilastva uglavnom podizala optužnice na osnovu krivičnih prijava MUP-a, ali da sudski procesi traju godinama, pa pravosnažnih presuda nema.

“Ali, bilo bi pogrešno da svi drugi misle da su za sve krivi, uslovno rečeno, policija, tužilaštvo i sud. Nismo mi jedini koji smo u toj priči”, kaže predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.

“Ima tu nešto što se zove porodica, ima tu nešto što se zove društvo, šta god to značilo. Sve druge vrste sredine: škola, ostali oblici da tako kažem organizovanja, pa sad, ako govorimo o nasilju na sportskim terenima – i ti sportski klubovi koji su poprilično u toj priči, drže po strani ili daju nekakva nemušta saopštenja kojima pokušavaju da nešto objasne ili ne objasne”, kaže Važić.

“Izricanje kazni svakako predstavlja krunu sve borbe protiv kriminaliteta i zbog toga mislim, i zapravo je jedino što je vidljivo i jedino što ostavi ođeka - da se dobrom kaznom pokaže da se ne tolerišu kršenja zakona, da kriminalu nema mesta u Srbiji danas, i da će to biti nešto što je rešenje za ubuduće”, smatra zamenica Okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić-Brdajić.

Prema istraživanju “Insajdera” protiv pojedinaca iz navijačkih grupa Partizana, Zvezde i Rada poslednjih godina podneto je više od 100 krivičnih prijava za teška krivična dela, kao što su iznuda, otmica, krađa, prodaja droge, nanošenje teških telesnih povreda, pokušaj ubistva i ubistvo.

Pravosnažnih presuda, po tim krivičnim prijavama, do danas uglavnom nema.

Novi serijal emisije “Insajder” počinje u četvrtak u 22 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: