Iran: Blokiran račun nobelovke

Nobelovka Širin Ebadi tvrdi da joj je iranski sud blokirao bankovni račun i isplatu penzije, kao i pristup sefu u kojem se nalazila njena Nobelova nagrada.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

00:44

Default images

Među blokiranim sredstvima je i novčani deo nagrade, odnosno njegov deo preostao posle kupovine prostorija za Centar za branioce ljudskih prava, na čijem čelu je Ebadi, preneo je Rojters. Iranske vlasti su zatvorile taj Centar u decembru 2008.

Ebadi, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2003. zbog svog angažovanja u oblasti zaštite ljudskih prava, boravi u poseti Londonu, ali je rekla da će se uskoro vratiti u Iran.

"Revolucionarni sud je suspendovao sve moje lične račune i penziju, kao i penziju i račune mog supruga", rekla je ona.

Ebadijeva, po profesiji advokat za ljudska prava, izjavila je juče da joj je iranska vlada pre tri sedmice konfiskovala medalju i doplomu koje je držala u sefu. Ona je takođe kazala da iranska država od nje zahteva da plati porez na novčani deo Nobelove nagrade, koji iznosi 1,3 miliona dolara.

Norveška je odmah oštro protestovala, ističući da se za 108 godina postojanja prestižne nagrade to nikada nije dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: