Knežević svedoči o švercu duvana?

Specijalno tužilaštvo u Beogradu predložiće da se crnogorski biznismen Ratko Knežević sasluša kao svedok na suđenju Stanku Subotiću Canetu, piše "Blic".

Izvor: Beta

Nedelja, 29.11.2009.

00:22

Default images

Prema izvoru “Blica” iz pravosuđa, predlog da se Knežević sasluša kao svedok u procesu protiv Subotića i članova njegove grupe koji odgovaraju za šverc cigareta, Tužilaštvo će najverovatnije izneti u nastavku glavnog pretresa protiv Subotića koji je bi trebalo da bude održan od 1. do 4. decembra.

Mogućnost da Knežević svedoči na procesu protiv duvanske mafije najavljena je još sredinom oktobra, posle razgovora koji su s njim u inostranstvu obavili predstavnici Specijalnog tužilaštva, podseća “Blic”.

Povod za razgovor srpskog tužilaštva i crnogorskog biznismena bile su Kneževićeve tvrdnje objavljene u crnogorskim, srpskim i hrvatskim medijima o krijumčarenju cigareta na području zapadnog Balkana i Italije krajem prošle decenije.

Knežević, inače bivši savetnik crnogorskog premijera Mila Đukanovića i njegov kum, u više navrata je javno optužio Đukanovića i Stanka Subotića da su bili organizatori ”duvanske mafije“, koja je od tog posla zaradila milijarde dolara.

Prema njegovim tvrdnjama, na čelu te organizovane kriminalne grupe u Srbiji bio je Stanko Subotić na osnovu dogovora Mila Đukanovića i tadašnjeg šefa srpskog DB-a Jovice Stanišića.

Subotiću se pred srpskim Specijalnim sudom sudi u odsustvu kao organizatoru kriminalne grupe koja se od 1995. do 1996. godine bavila švercom duvana.

Od nelegalnog uvoza i prodaje cigareta ova grupa je pribavila imovinsku korist od 173.596.184,19 dinara, odnosno 56.211.303,80 tadašnjih nemačkih maraka i 7.859.123 američkih dolara.

Pored Subotića, optuženi su još i Mihalj Kertes, bivši direktor carine, Nikola Milošević, Subotićev sestrić , Milan Ranković zvani Pekin, Ivana Krčmaričić, Jovica Ranđelović, Miroslav Pešić, Stevan Banović, Nebojša Nikolić zvani Tarzan i Dragi Dodevski, bivši radnici Savezne uprave carina, Milan Milanović zvani Mrgud, funkcioner nekadašnje Republike Srpske Krajine i jedan od osnivača jedinice ”Škorpioni“, pevačica Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, bivši načelnik SUP-a Novi Sad, Milovan Popivoda, bivši načelnik Centra državne bezbednosti Novi Sad, i Luka Nenadić, Subotićev saradnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: