Izbor za funkcije u pravosuđu

Promena na mestu republičkog tužioca. Skupština u ponedeljak bira nosioce najviših pravosudnih funkcija.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

18:56

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za ponedeljak petu sednicu jesenjeg zasedanja na čijem će dnevnom redu biti izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, republičkog javnog tužioca i svih drugih tužilaca u zemlji u skladu sa Ustavom. Tim izborom će početi da se primenjuju i svi zakoni iz oblasti reforme pravosuđa.

Dve najvažnije osobe u srpskom pravosuđu trebalo bi da budu izabrane u ponedeljak.

Za predsednicu najviše sudske instance, Vrhovnog kasacionog suda, predložena je Nata Mesarević, dosadašnja vršiteljka dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije, a v.d. republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića zameniće Zagorka Dolovac.

Po izboru ličnosti se vidi da se radi o najstručnijim ljudim u tužilaštvu, kaže za B92 Nenad Konstantinović, član Odbora za pravosuđe i naglašava da je Vlada predala Skupštini predlog svih tužilaca u zemlji, ne mešajući se u izbor Državnog veća tužilaca.

“Što se tiče same ličnosti republičkog javnog tužioca, to je Zagorka Dolovac koja je bila v.d. javnog tužioca okružnog u Beogradu”, navodi Konstantinović.

“Žena koja je zaslužna što se povratio ugled u beogradsko javno tužilaštvo i jedna od najznačajnijih osoba, koja je uspela da ubedi američko pravosuđe da nam po prvi put u istoriji predaju, ustupe jedan krivični predmet, a to je slučaj Kovačević”, podseća on.

Istog dana kada se bude raspravljalo o Statutu Vojvodine, a dan pre isteka zakonskog roka za izbor sudija, poslanici će glasati i za druge tužioce u zemlji u skladu sa Ustavom.

“Ono što je za nas najvažnije je da 1. januara pravosuđe počne da funkcioniše sa sudijama i svim formiranim sudovima i svim tužilaštvima”, poručuje Konstantinović.

“Mi imamo obavezu da prvo izaberemo predsednika Vrhovnog kasacionog suda i tužioce, kasnije će se birati zamenici. Taj posao uglavnom radi Visoki savet sudstva, kada su u pitanju sudije i državno veće tužilaca”, objašnjava on.

“Ja mislim da će to sve biti urađeno na vreme. Dakle možemo očekivati tokom decembra meseca da dobijemo sve sudije i sve tužioce”, očekuje Kontantinović.

Pred poslanicima će se u ponedeljak naći i izbor tužioca za organizovani kriminal za kog je predložen Miljko Radisavljević.

Na funkciju tužioca za ratne zločine ponovo bi trebalo da bude izabran Vladimir Vukčević, a glasaće se i za tužioce u apelacionim javnim tužilaštvima u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: