Krkobabić o rastu penzija u 2011.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić kaže da u 2010. neće biti smanjivanja penzija, a da će u 2011. penzije rasti srazmerno ekonomskom rastu i porastu zarada.

Izvor: Beta

Subota, 28.11.2009.

12:14

Default images

"Ako bruto domaći proizvod bude rastao, srazmerno tome, rašće i penzije, plus koeficijent rasta prema modelu koji bude usvojen", kazao je on. Krkobabić nije precizirao koliki će biti taj koeficijent rasta penzija, ali je naveo da će se utvrditi model usklađivanja penzija u koji će se uračunati stopa inflacije, troškovi života, porast zarada i drugi faktori.

Penzije će postepeno rasti do iznosa do 70 odsto od prosečne zarade, naglasio je i dodao da će se u 2011. godini približiti tom nivou.

"Već sada penzije iznose oko 63 odsto od prosečne zarade, tako da neće biti veliki problem da se taj nivo dostigne", naveo je Krkobabić.

Kako je kazao, penzije nikada neće preći nivo od 70 odsto od prosečne zarade.

On je podsetio da su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka prihvatili da u 2010. godini plate u javnom sektoru i penzije budu zamrznute i naglasio da nema govora o tome da će doći do smanjenja penzija, bez obzira na to koliko bude teško u narednoj godini.

Sada je prosečna penzija svih korisnika u Srbiji oko 19.700 dinara, odnosno oko 21.700 dinara ako se u obzir uzme samo fond zaposlenih, kazao je i ocenio da postoji veliki problem unutar sistema pošto prosečnu ili manju od proseka penziju ima 58,7 odsto ili 935.000 od 1,6 miliona penzionera.

Penzije manje od 13.000 dinara ima oko 500.000 penzionera, što predstavlja veliki socijalni i ekonomski problem, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: