Stevanović: Budžetski proces je loš

Revizorski izveštaj samo je potvrdio sumnju da se ne zna gde idu pare građana, rekao je za B92 Aleksandar Stevanović iz Centra za tržišna istraživanja.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

00:30

Default images

Revizija budžeta za 2008. godinu, kojom je utvrđen niz nepravilnosti i kršenja zakona u trošenju sredstava, prošla je bez gotovo ijedne reakcije iz Vlade. Pod lupom se našlo 14 ministarstava, a u skoro svakom je Državna revizorska institucija našla nešto problematično u trošenju novca, bilo da su javne nabavke, ugovori o delu ili razne usluge.

"Možemo sad malo manje da nagađamo, ali i dalje nemamo celovitu sliku. Ono što definitivno znamo je da nam je budžetski proces loš i da naši građani koji izdvajaju jako mnogo, jednostavno ne znaju gde ide deo njihovih para. To ne može da bude dobro i to je jedna poruka koja nas ne svrstava u ozbiljne zemlje", rekao je Stevanović.

Od ministarstava, reagovalo je jedino Ministarstvo ekonomije, koje je primedbe državne revizorske institucije na svoj račun nazvalo neutemeljenim i površnim.

To ministarstvo negoduje što je samo ono apostrofirano u izveštaju revizora, pa je toj instituciji uputilo prigovor.

Ekonomista Stevanović kaže da je to poznati manir da se nezavisna tela veličaju kada hvale vlast, a nazivaju nestručnim kada tu istu vlast kude.

"U tom slučaju, možda smo malo bliže odgovoru zašto je bilo tako malo entuzijazma da uopšte institucija državne revizije zaživi i zašto se toliko dugo čekalo", rekao je on.

"Zašto je samo jedno ministarstvo prozvano, to valjda revizori znaju da nam kažu, a ja ne mislim da nisu stručni, jer su i oni birani kroz institucije ove države, pa ako su oni nestručni, krivi su oni koji su ih birali, ali mislim da se pre radi o tome da se ljudima ne dopada ogledalo", smatra Stevanović.

Više detalja iz revizije budžeta za 2008. godinu, prve koju je od osnivanja uradila Državna revizorska institucija, očekuje se kada kompletan izveštaj bude objavljen na sajtu Skupštine Srbije.

Direktor nabavki o izveštaju

Direktor Republičke uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je danas da ostaje da se vidi kako će biti kažnjeni odgovorni za propuste u trošenju novca iz državnog budžeta za prošlu godinu, koje je iznela Državna revizorska institucija.

"Objavljene su nepravilnosti i sada ćemo videti na koji način će se sankcionisati ta ozbiljnija kršenja propisa koja je utvrdio revizor", rekao je Jovanović na pitanje o reviziji budžeta Srbije za 2008. i dodao da kazna treba da zavisi od vrste prekršaja.

Jovanović je rekao i da su oni čiji je rad kontrolisan bili upoznati sa nepravilnostima do kojih je u njihovom radu došao državni revizor.

Govoreći o izveštaju revizora o nepravilnostima u državnom budžetu za prošlu godinu, Jovanović je rekao da je realizacija javnih nabavki bila do sada najmanje kontrolisana oblast, jer nadležnost Republičke uprave za javne nabavke prestaje nakon izbora najbolje ponude.

Jovanović je kazao da je u tome veliki značaj Državne revizorske institucije koja ima ovlašćenje da prati sve tri faze postupka javne nabavke - planiranje, davanje ponuda i realizaciju ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: