Bez ukidanja pritvora jataku

Sudsko veće na suđenju optuženima za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću odbilo je predlog odbrane za ukidanje pritvora okrivljenom Stanku Ristiću.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

14:37

Default images

Ristiću se sa još devetoro optuženih od 2006. godine sudi za pomaganje u skrivanju najtraženijeg haškog optuženika i on je jedini koji se od pre četiri meseca ponovo nalazi u pritvoru, a po mišljenju sudskog veća i dalje stoje razlozi za pritvor.

Njegov branilac Nemanja Govedarica i ostali advokati zatražili su danas od sudskog veća da ukine pritvor Ristiću navodeći da su razlozi za pritvor "virtuelni" i da se on tu nalazi bez osnova.

Govedarica je predložio sudu da se pritvor, ukoliko postoji opasnost ob bekstva, zameni merom zabrane puštanja iz stana ili mesta boravka, što je sudsko veće odbilo navodeći da još stoje razlozi za pritvor Ristiću.

Optuženi Ristić je obrazlažući svoj zahtev za ukidanje pritvora ukazao da nema gde da beži i da ne može da utiče na svedoka Miodraga Stanića koji je jedini ostao da se sasluša u ovom postupku.

"Ja sam u pritvoru već četiri meseca pod posebnim merama. Ne smem nikog da vidim, neće da me vode kod zubara, sveštenika... Vrši se jako veliki pritisak i na moju porodicu i to mogu da dokažem", kazao je Ristić.

Predsednik sudskog veća Dejan Dobrosavljević prethodno je na početku pretresa obavestio stranke u postupku da nije stigao odgovor od nadležnih organa BiH po zamolnici Ministarstva pravde Srbije o saslušanju poslednjeg svedoka zbog čega je suđenje odložio za 17. Decembar.

U zavisnosti od odgovora iz BiH, sud će odlučivati o tome da li će se dokazni postupak okončati bez saslušanja tog svedoka, naveo je Dobrosavljević.

Branilac optuženog Branislava Ivanovića advokat Svetozar Vujačić zatražio je da se postupak prekine i odloži na neodređeno vreme.

On je ocenio da se suđenje pretvara u "čist politički postupak" ukazujući na izjave u medijima koje su dali tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić da je hapšenje jataka bila greška.

Suđenje grupi od 10 optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću počelo je 2006. godine ali je bilo više prekida pošto se Drugi opštinski sud dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka.

U međuvremenu preminuo je prvooptuženi Jovo Đogo.

Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković.

Optuženi su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: