Ministarstvo nije strana u sporu

Ministarstvo nije treća strana u sporu vlasnika i radnika "Prvog maja" u Lapovu, već posrednik u njihovom dogovoru, izjavio je ministar rada Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

10:55

Default images

Uloga Ministarstva je da pomogne, pre svega, radnicima u privatizovanim firmama u kojima ima problema da dođu do dogovora sa poslodavcem, precizirao je on.

"Pre dva dana smo imali načelni dogovor koji predviđa da se dugovanja prema radnicima isplate od prodaje delova kombinata "Prvog maja" u Lapovu. Poslodavcu i radnicima smo samo poslali zaključak o tom dogovoru, ali je i jedna i druga strana htela da taj zaključak menja", naveo je Ljajić.

Svaka promena tog načelnog dogovora, prirodno, podrazumeva novi dogovor jer, kazao je ministar, ako obe strane imaju primedbe na načelni zaključak, to znači da ponovo treba da sednu i razjasne se.

"Ministarstvo nije strana u nekakvom sporu između vlasnika i zaposlenih već samo posrednik koji pokušava da pomogne i to, pre svega, zaposlenima", rekao je Ljajić.

On je podsetio da je načelni dogovor bio da se iz prodaje dela imovine lapovačkog preduzeće namire zaostale zarade zaposlenih koji su u više navrata u proteklih nekoliko meseci protestovali blokiranjem železničke pruge Beograd-Niš u mestu Lapovo Varoš.

To je bilo jedino realno i ostvarivo rešenje, a alternativa tome je stečaj koji zaposlenima, kako je rekao Ljajić, nikako ne ide naruku.

Radnici su tražili isplatu deset zaostalih zarada, uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje, pokretanje proizvodnje, ali i raskid kupoprodajnog ugovora. Na evidenciji preduzeća su 254 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: