Dokument o promenama ustava BiH

Predlog izmena Ustava BiH predviđa predsednika i dva potpredsednika, vladu i premijera s ojačanim ingerencijama i veći broj poslanika u oba doma parlamenta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2009.

23:44

Default images

Taj dokument, koji je uručen liderima političkih stranaka u BiH, sačinili su predstavnici Evropske unije i SAD. Predsednik i dva potpredsednika BiH, prema tom dokumentu, ne smeju da budu iz istog konstitutivnog naroda i ne bi bili birani direktno na izborima, već bi o njihovom izboru glasali poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Izborima za Predsedništvo prethodi imenovanje kandidata iz reda članova Predstavničkog doma, koji nisu izabrani u Dom naroda i koji imaju pismenu podršku najmanje pet članova Predstavničkog doma, pri čemu svaki član daje podršku samo jednom kandidatu.

Nakon što Predstavnički dom potvrdi listu, članovi Predsedništva biraju predsednika u skladu sa zakonom koji donosi Predstavnički dom.

Odluke u Predsedništvu, prema novom predlogu, donosile bi se isključivo konsenzusom, a predviđeno je i ukidanje člana Ustava koji predviđa pokretanje procedure veta u slučaju da nema konsenzusa.

Predsedništvo BiH, između ostalog, imenuje i kandidata za predsednika Saveta ministara BiH nakon konsultacije sa političkim strankama, vrši poslove iz nadležnosti odbrane, daje odlikovanja i uz potpis premijera daje saglasnost na pomilovanja zatvorenika.

Izvršna vlast BiH poverava se Savetu ministara u skladu sa Ustavom, na čijem čelu je premijer.

Prema dokumentu evropsko-američkih zvaničnika, u koji je dopisnik Tanjuga imao uvid, Savet ministara se bira u Parlamentu BiH većinom glasova, i za promenu, umesto Predsedništva, predlagao bi državni budžet parlamentu BiH na usvajanje.

Predsednik Saveta ministara imao bi ovlašćenja da suspenduje podzakonske i druge akte koje donesu ministri, ukoliko se njima ne izvršava politika Saveta ministara, a obavljao bi i druge dužnosti predviđene zakonom.

Predloženo je i povećanje broja poslanika u Predstavničkom veću i Domu naroda BiH, a oba doma dobijaju predsednika i dva zamenika.
Dom naroda bi umesto 15 imao 21 poslanika, od kojih su najmanje po šest iz svakog konstitutivnog naroda.

Predstavničko veće bi umesto 42 imalo 87 poslanika koji bi bili birani neposredno, kao i do sada.

Predsednik Predstavničkog doma, Doma naroda i predsednik Saveta ministara (premijer) ne bi mogli da budu iz istog konstitutivnog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: