Karl Bilt nenajavljeno u Makedoniji

Karl Bilt, šef diplomatije Švedske, zemlje koja presedava Evropskom unijom, večeras je stigao u Skoplje na razgovore sa zvaničnicima Makedonije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

21:01

Default images

U vladi i ministarstvu spoljnih poslova nisu hteli da navedu razloge ove nenajavljene posete visokog predstavnika EU, ali se ona dovodi u vezu sa sutrašnjim susretom premijera Makedonije, Grčke i Albanije u mestu Vineni na grčkoj teritoriji kod Prespanskog jezera.

Cilj susreta trojice državnika zvanično su razgovori o zaštitu ovog ekološkog regiona, ali očekuje se da najviše pažnje privuće susret premijera Makedonije i Grčke, Nikola Gruevskog i Jorgosa Papandreu.

Iz Evrospke unije, posebno Bilt, u više navrata su poručili da rešenje bilateranog spora između Makedonje i Grčke može biti postignuto direktnim pregovorima.

Zato se pretpostavlja da će tokom večerašnjih susreta Bilt preneti makedonskim vlastima neke poruke u vezi sa pregovoraima.

Gruevski je rekao da ne očekuje značajni napredak od sutrašnjeg susreta sa Papandreuom, već da će to biti mogućnost da novom grčkom premijeru iznese makedonske pozicije.

U međuvremenu su i Sjedinjene Američke Države preko ambasadora Filipa Rikera u Skoplju pozdravile predstojeći susret Gruevskog i Papandreua, istićući da će to biti dobar podsticaj pregovorima koji se vode posredstvom izaslanika Ujedinjenih nacija, američkog ambasadora Metjua Nimica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: