Zaplenjena droga u Argentini

Argentinska policija zaplenila je u predgrađu Buenos Ajresa 492 kilograma kokaina u kući u kojoj je boravila grupa osoba iz Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

11:31

Default images

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije saopštio je da je to učinjeno u nastavku zajedničke akcije srpske, američke i bezbednosnih službi zemalja Latinske Amerike. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su bezbednosni organi Srbije, a posebno BIA, učešćem u ovoj akciji pokazali da Srbija deluje globalno u borbi protiv kriminala.

Kokain je pronađen u tajnom podrumu u zidu otvora za lift u zgradi u kojoj je boravila grupa osoba iz Srbije i Crne Gore.

Pravosudni organi Argentine izdali su poternice za srpskim i crnogorskim državljanima Nenadom Novakovićem, Draškom Vukovićem, Borisom Labanom, Markom Pandrcem i Igorom Stjepovićem, koji na prostoru Južne Amerike borave više meseci.

Za sada nije poznato koja je bila krajnja destinacija kokaina, ali se pretpostavlja da je droga trebalo da stigne u Evropu, najverovatnije preko luke u Roterdamu ili luke Bar u Crnoj Gori.

Vrednost kokaina procenjuje se na oko 20 miliona evra, dok bi ulična cena dostigla i 40 miliona evra.

Advokat i nekadašnji šef beogradske kriminalističke policije Marko Nicović smatra da srpsko-crnogorski narko kartel radi za rusku mafiju, koja je glavna u distribuciji kokaina za Evropu i koja ima najjače kontakte sa kolumbijskim i argentinskim kartelima.

"Ruska mafija u stvari koristi lokalne mafije kako bi servisirali njihove velike projekte, ti projekti sa ovom količinom i onih tri tone je u stvari investicija ruske mafije, jer crnogorska mafija, pa ni srpska nema taj novac, ipak se tu radi o cifri od stotina miliona evra, koje naše mafije sa ovih prostora ne mogu da imaju“, objašnjava Marko Nicović.

BIA i DEA zaplenile su 15. oktobra skoro tri tone kokaina. Droga koja je oduzeta u vodama Atlantika bila je namenjena za distribuciju na evropskom tržištu. BIA je i tada imala informacije da je tu pošiljku skoro stoprocentnog čistog kokaina platio crnogorski narko-kartel i da je droga trebalo da dođe u luku Bar, odakle bi se preko Srbije distribuirala širom Evrope.

Tadić čestitao bezbednosnim organima Srbije

Boris Tadiæ (FoNet,arhiva)
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su bezbednosni organi Srbije, sa posebnim naglaskom na Bezbednosno-informativnu agenciju, učešćem u razbijanju međunarodne kriminalne grupe koja je krijumčarila narkotike iz Južne Amerike, doprineli podizanju međunarodnog kredibiliteta zemlje.

Reagujući na informaciju da je argentinska federalna policija u okviru međunarodne akcije, u kojoj učestvuje i Srbija, zaplenila oko pola tone kokaina, Tadić je istakao da taj događaj pokazuje da Srbija danas protiv terorizma i međunarodnog organizovanog kriminala deluje globalno.

"Ova akcija je izvedena uz saradnju svih bezbednosnih službi, MUP-a, i ljudima koji vode te bezbednosne institucije želim da čestitam na velikom uspehu, koji ne samo da podiže poverenje naših građana u državne institucije već i međunarodni kredibilitet naše zemlje", rekao je Tadić novinarima.

Predsednik Tadić je istakao da je od izuzetnog značaja doprinos koji sektor bezbednosti daje opštim reformama u Srbiji, koje bi trebalo da dovedu do boljeg života građana i članstva u EU.

"Od odlučujuće je važnosti da nastavimo sa aktivnostima u ovom pravcu, da ne govorimo previše o onome što činimo u ovoj oblasti već da imamo što više rezultata", rekao je Tadić.

Tužilaštvo: "Balkanski ratnik" se nastavlja

Zaplenjena droga (Tanjug)
Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala saopštilo je da je zaplena 492 kilograma kokaina u Buenois Ajresu, u okviru akcije "Balkanski ratnik", potvrdila saznanja BIA da je međunarodna kriminalna grupa nabavila veću količinu droge, i da je izvesno da će akcija biti nastavljena.

"Specijalno tužilaštvo će, nakon razmene podataka i informacija sa pravosudnim organima Argentine i drugih zemalja u vezi s poslednjom zaplenom kokaina, kao i na osnovu prikupljenih dokaza u okviru pokrenutog krivičnog postupka, odlučiti o proširenju istrage i na lica koja do sada nisu bila obuhvaćena", navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo ističe da se pronađeni kokain dovodi u vezu sa zaplenom u Urugvaju polovinom oktobra, kada je, na jahti "Maui" u vlasništu hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, pronađeno 2.171 kilogram kokaina.

Ukazavši da se protiv Martinčića vodi postupak u Urugvaju, Specijalno tužilaštvo je podsetilo da se u Srbiji, zbog sumnje da su kao organizatori i pripadnici međunarodne kriminalne grupe nabavili zaplenjeni kokain, radi prodaje u Evropi, krivični postupak pokrenut protiv Željka Vujanovića, Marka Vorotovića i Nikole Pavlovića.

U nastavku akcije, Specijalno tužilaštvo podnelo je zahtev za proširenje istrage protiv 14 osoba, među kojima su Dragan Labudović, Dejan Rakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Krpović, Miloš Cajić, a drugi čiji identitet nije saopšten.

"Očekujemo da će zajedničke aktivnosti srpske, argentinske i urugvajske policije, BIA, kao i agencije DEA dovesti do novih zaplena kokaina, kao i do otkrivanja drugih članova ove kriminalne organizacije i njenih vođa", navodi se u saopštenju Tužilaštva .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: