EU o obećanjima SAD u Kopenhagenu

Evropski lideri oprezni u proceni o tome šta će predsednik SAD Barak Obama obećati o smanjenju zagađenja na konferenciji o klimatskim promenama u Kopenhagenu.

Izvor: Beta

Sreda, 25.11.2009.

23:30

Default images

"Radujem se što je Obama najavio da će doći u Kopenhagen", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ali nije želeo da komentariše ciljeve za smanjenje emisije gasova koje je iznela Bela kuća.

Obama bi u Kopenhagenu trebalo da najavi smanjenje emisije gasa koji dovodi do zagrevanja klime za 17 odsto u SAD 2020. godine, zatim 30 odsto 2025. godine i 42 odsto 2030. u odnosu na 2005. godinu, najavio je Vašington.

"Prema tom predlogu, SAD pripremaju znatno smanjenje emisije ugljen-dioksida u odnosu na sadašnju situaciju. Značajno je što SAD imaju i predlog za 2025. i 2030. godinu što povećava kredibilitet predstavljenog plana", rekao je švedski ministar za zaštitu životne sredine Andreas Karlgren.

On je takođe rekao da predlog za period posle 2020. godine ukazuje na veće smanjenje od onog koji predviđa EU.

Švedski ministar je međutim, kritikovao bliže ciljeve idodao da mu je žao što predviđeno smanjenje do 2020. nije veće, "pošto SAD mogu da učine više".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: