Vlada i studenti bez dogovora

Delegacija studenata nije se dogovorila s predstavnicima Vlade Srbije o zahtevima za upis naredne godine studija o trošku budžeta, tako da nastavljaju protest.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

15:20

Default images

Kako je novinarima posle razgovora u vladi rekao student Vladimir Smuđa, jedan od organizatora protesta, na sastanku nije postignut nikakav dogovor, a jedino je odlučeno da se razgovori nastave u petak u 17 sati, kojima će prisustavovati predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici grada.

"Nastavljamo proteste dok ne budu ispunjeni svi naši uslovi", kazao je Smuđa i najavio da će se studenti večeras dogovoriti kako će protest dalje biti organizovan.

Smuđa je pozvao građane da im se pridruže, jer, kako je rekao, vlada svojim studentima ne može da obezbedi sredstva za studiranje. Sa petočlanom delegacijom studenata razgovarali su predstavnici Ministarstva prosvete i finansija i Vlade Srbije.

Studenti traže zbirni upis, što podrazumeva da se prilikom upisa uzimaju u obzir bodovi postignuti tokom prethodnih godina studija, a ne samo tekuće.

Zahtev je da se svim studentima koji ostvaruju uslove za zbirni upis plati školarina u vidu jednokratne pomoći za školsku 2009-2010. godinu.

Studenti traže i da se školarina plati i studentima koji imaju 48 i više bodova, a nisu ušli u budžetsko finansiranje.

Ministarstvo prosvete predložilo je da za studente koji su u protekloj školskoj godini osvojili od 48 do 59 bodova ono plati 20 odsto školarine, 40 odsto da plate sami studenti i preostalih 40 odsto fakulteti.

Iz resornog ministarstva poručuju da ispunjenje studentskih zahteva mora biti u skladu sa zakonom i finansijskim mogućnostima zemlje.

Otežan saobraćaj zbog protesta

Oko 100 studenata i dalje blokira ulice Kneza Miloša i Nemanjinu, zbog čega su zasutavljene kolone autobusa i trolejbusa tako da ljudi idu pešice.

Grupa građana verbalno se sukobila sa studentima. Do fizičkog sukoba nije došlo jer ih je policija razdvojila. Ispred Vlade Srbije, u ulici kneza Miloša studenti su postavili golove i igraju mali fudbal.

Smuđa je najavio da će se predstavnici studenata dogovriti kako će protesti izgledati nerednih dana. Dok su trajali razgovori, studenti su uzvikivali "svi na budžet".

Više stotina studenata ranije danas blokiralo je saobraćaj u centralnm gradskim ulicama, ali i na Brankovom mostu.

Rektor: Pitanje za Vladu

Zahtevi studenata nisu bili na dnevnom redu sednice Senata Univerziteta, izjavio je za B92 rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

On je naveo da su njihovi zahtevi pitanje za Vladu, a ne za Senat Univerziteta.

Prema njegovim rečima, reč je o dodatnom upisu oko 7.000 studenata, za šta je potrebno da Vlada obezbedi dosta novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: