Nude obeštećenje za zlostavljane

Irski katolički red Hrišćanske braće, koji je u središtu istrage o zlostavljanju dece, ponudio je paket dodatnog obeštećenja u vrednosti od 161 milion evra.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

14:46

Default images

Red Hrišćanske braće, koji je nekada raspolagao najvećim kapacitetima za smeštaj dece u Irskoj, naveo je u saopštenju da će 30 miliona evra dati jednom fondu vlade, četiri miliona za troškove savetovanja i 127 miliona za školska igrališta.

Na taj način će, kako se ističe u saopštenju, ukupan iznos priloga koji je ovaj red dao od 1996. godine iznositi 191 milion evra, piše Rojters.

U izveštaju, koji u maju ove godine objavila Istražna komisija o zlostavljanju dece, obelodanjeno je da su sveštenici i časne sestre decenijama zlostavljali, prebijali i silovali hiljade dečaka i devojčica u katoličkim domovima.

Komisija, poznata pod nazivom Rajanova komisija, po njenom šefu sudiji Vrhovnog suda Irske Šonu Rajanu, s radom je počela 1999. godine, a ispitala je slučajeve zlostavljanja dece u irskim institucijama za decu u periodu od 1930-ih do 1970-ih godina.

Brojni ovakvi skandali ugrozili su moralni autoritet Rimokatoličke crkve u Irskoj, koja je nekada važila za jednu od najpobožnijih zemalja u svetu.

U Irskoj se ove nedelje očekuje objavljivanje odvojenog izveštaja o tome kako su državne i crkvene vlasti reagovale na navode o zlostavljanju dece u nadbiskupiji u Dablinu u periodu od 1975. do 2004. godine.

Više od 30.000 dece smeštano je u neku od stotine škola, domova, sirotišta i hostela između 1930. i 1990. godine, kada je zatvorena poslednja takva insitucija koju je vodila crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: