Godišnjica pridruživanja Vojvodine

U Novom Sadu je obeležena 91. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

Izvor: Beta

Sreda, 25.11.2009.

14:39

Default images

Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednik gradske skupštine Aleksandar Jovanović položili su danas venac na spomen-ploču na Trgu slobode.

Aleksandar Jovanović rekao je da je Vojvodina i 91 godinu kasnije sačuvala svoj identitet i još predstavlja najevropskiji deo Srbije.

"Vojvodina je zadržala one vrednosti kojima se toliko dičila, a to su vrednosti zajedništva, tolerancije, multikulturalnosti i multijezičnosti. To su stvari koje čine Vojvodinu", naveo je Jovanović.

Spomen-ploča je postavljena na zgradi u kojoj je 25. novembra 1918. godine održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je donela odluku o prisajedinjenju.

Dan ranije odluku o pripajanju Srbiji donela je i Sremska skupština u Rumi.

Venac na spomen-ploču položili su i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, kao i predstavnici Srpske radikalne i Demokratske stranke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: