Ilić: Budžet krajem nedelje

Nacrt zakona o budžetu za 2010. trebalo bi da bude na Vladi krajem ove nedelje ili početkom sledeće nedelje, kažu u Ministarstvu finansija.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2009.

12:53

Default images

Državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Ilić nagovestio je, pri tom, da će u budžetu za narednu godinu biti izmena nekih poreskih stopa, koje su "manje ili više očekivane" i nisu od suštinskog značaja za poresku reformu, kao što je porez na imovinu.

Učestvujući na forumu "Kreditiranje i planovi Vlade Srbije i Narodne banke Srbije u 2010. godini", Ilić je izrazio optimizam da je ekonomska kriza iza nas i da će u 2010. doći do oporavka privrede.

Domaći mediji prošle nedelje su preneli da će u budžetu za 2010. godinu, između ostalog, biti ponovo uveden porez na kamatu od štednje u bankama, ali ne na 20 odsto, koliko je bio krajem prošle godine, nego na 10 odsto, dok će porez na usluge mobilne telefonije biti i dalje 10 odsto.

Prema ranijim izjavama ministarke finansija Diane Dragutinović, budžet za narednu godinu okvirno je planiran sa prihodima od 760,7 milijardi dinara, rashodima od oko 656 milijardi dinara i deficitom od oko 104 milijarde dinara, odnosno oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Premijer Mirko Cvetković prošle nedelje je potvrdio te navode, rekavši da Vlada Srbije trenutno intenzivno radi na budžetu za 2010. godinu, u kojem će biti planiran konsolidovani deficit na nivou sektora države od četiri odsto BDP, što je oko 130 milijardi dinara.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, vlada mora da usvoji predlog budžeta za narednu godinu, najkasnije 1. novembra, a Skupština Srbije do 15. decembra tekuće godine.

Prema postignutom dogovoru s Misijom MMF-a, koja je boravila u Beogradu početkom septembra u okviru druge revizije stendbaj aranžmana, vlada bi trebalo da usvoji budžet najkasnije dve nedelje pre sednice Izvršnog odbora MMF-a, koja će se održati 21. decembra u Vašingtonu i tada se očekuje potvrda nastavka aranžmana, koji Srbija ima sa Fondom.

U odnosu na prethodnu godinu, javna potrošnja će za 2,5 odsto BDP-a biti manja nego u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: