Počela sanacija niške deponije

U Nišu su počeli radovi na sanaciji gradske deponije na Bubnju, koje izvodi preduzeće "Por", saopšteno je iz Skupštine grada.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2009.

12:28

Default images

Radovi na sanaciji i rekultivaciji stare deponije biće završeni do 2014. godine, a paralelno sa procesom njenog zatvaranja radiće se na otvaranju nove regionalne deponije i regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović najavio je da će aprila naredne godine biti raspisan tender za izbor izvođača radova na otvaranju nove regionalne deponije za Niš i nekoliko okolnih opština.

Direktor "Čistoće" Dragan Stefanović rekao je novinarima da je vrednost sanacije stare deponije 150 miliona dinara, a polovinu sredstava obezbedilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Vrednost prve faze sanacije je oko 33 miliona dinara, a najpre će biti otvoreno novo sanitarno polje za odlaganje otpada koje će omogućiti odlaganje za još oko tri godine.

Radovi na sanaciji deponije biće izvedeni prema projektu koji je uradio Institut "Kirilo Savić" 2005. godine, ali do sada nije bilo dovoljno para za izvođenje radova.

Površina sadašnje deponije koja ne ispunjava sanitarne kriterijume je 31 hektar, a samo telo deponije je površine oko 10 hektara i prosečne dubine oko 30 metara.

Stefanović je ranije izjavio Tanjugu da se dnevno odloži oko 500 kubnih metara otpada, od čega je oko 45 odsto organski otpad.

Nadležna inspekcija zatvorila je nišku deponiju 2005. godine jer su njeni kapaciteti bili iscrpljeni. Posle garancije grada da će biti sačinjen projekat sanacije u Institutu "Kirilo Savić", počelo je ponovno odlaganje otpada na staroj deponiji na Bubnju.

Grad Niš već je potpisao plan regionalnog upravljanja komunalnim otpadom sa opštinama u okruženju.

Sporazum je postignut sa opštinama Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Svrljig, Soko Banja i Aleksinac i na osnovu njega će na području doljevačke opštine biti na oko 50 hektara izgrađen regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: